Г-н Борисов,

Помните ли това писмо? 

Ако не, ще Ви припомня само последния му ред:

“Трябва да разрушите Модела. Иначе той ще разруши Вас”.

Ето това се случва днес. Моделът руши вас, защото вие не го разрушихте по-рано. 

Фабриката за лъжи, която експлоатирахте, започна да работи против Вас.

Какво представлява Моделът. С две думи - фасадна демокрация.

Да, има избори, но със съмнения в честността им. Щеше ли иначе да бъде този зор за машинно гласуване и за друг избирателен закон? Да, имаше парламент, но той беше гумен печат на правителството. Да, има всякакви медии и те пишат и говорят каквото си искат. Но няма истина. Да, има законодателна, изпълнителна и съдебна власт, но границите между тях са размити.

През 12-те години управление на ГЕРБ беше построено много. И най-злите отрицатели могат да го видят и да го пипнат. Магистрали, метро, заводи, газопроводи обаче има и в Китай, Русия, Турция. България е част от Европейския съюз. От нейните правителства се очаква повече.  

Но, освен построеното, през Вашето управление беше разрушено много и то става все по-видимо - в протестите, в намаляването на подкрепата за ГЕРБ, в изолацията на тази партия.

Сигурно животът пак Ви се струва несправедлив. Направихте толкова много - магистрали, метро, фабрики, детски градини, спортни зали, стадиони, дадохте парѝ и на тези, и на онези. А всички те сега тичат да ви “изчегъртат”.  

Казвате, че “народът” е мъдър и че истината накрая винаги излиза на бял свят. Във Вашия модел обаче истината няма значение - благодарение на медиите, на които се опирахте. Те изцяло я подмениха с пропаганда и обществото вече приема това като новото нормално. 

Затова са възможни историите с чекмеджето и кюлчетата, с къщата в Барселона. Затова са възможни кошаревски свидетели в парламентарна комисия. Затова е възможно политическото шоу, което ни пробутват като “ревизия” на Вашето управление. 

Всички тези истории оставят до днес един въпрос: Вярно ли е? Може ли толкова време той да няма отговор? В здрава демокрация - не. В България - да, както виждате. Това също е резултат от 12-годишното Ви властване. Главното, което то разруши, е доверието, а доверието е жизнената среда на демокрацията. Няма ли го, от нея остава само фасадата на формални процедури и институции.

Всяко правителство си заслужава опозицията. Тя е вълшебното му огледало. България след Вас е изложба от политически карикатури. Мая Манолова, главното действащо лице в костинбродската афера, днес е първа радетелка за истината. Един специалист по неравноделни тактове и хиатуси, освен че води втората политическа сила, ще променя избирателната система. БСП (бившите комунисти) защитават свободата на медиите, която десетилетия наред са тъпкали. ДПС, корпоративното сърце на досегашната система, се нарежда сред силите на “промяната”.

В такава среда не е възможен рационален избор. Българите вече не избират на кого да вярват, а кой да е следващият, който да ги излъже. И този цинизъм е част от наследството на ГЕРБ. Нивото на "политическите дебати" е обидно за средната интелигентност. 

Води ли се компроматна война срещу Вас и партията Ви? Очевидно, но за това, че пропагандата “хваща дикиш”, никой не Ви е виновен. Тя пуска корени само в благодатна почва и никога не е 100-процентова лъжа. За да работи, е задължително да има убедителна доза истина в нея. Ако правителството Ви беше поощрявало сериозни и критични медии, днес нямаше да има хор от "мисирки", които да повтарят безкритично всеки пуснат им компромат. Вие обаче хранехте "мисирки", за да Ви кълват днес. 

Проблемът с доверието е, че този, който го е разрушил, трудно може сам да го възстанови. Вие пропуснахте шанса да направите това, господин Борисов. Затова, ако мислите, най-малкото, за партията си и, разбира се, за държавата, се налага да го направи някой друг.

Как стигнахте дотук? Не Ви събориха нито икономическата криза, нито бежанската, нито коронакризата, нито протестите. Рискувате да Ви свали един чалгар. Неговият възход е също един от горчивите плодове на Вашето управление.

Спестете си това унижение, г-н Борисов. От състава на първия Европейски съвет, в който участвахте през 2009 г,. на постовете си сте останали само Ангела Меркел и Вие. Тя реши да се оттегли сама тази есен при по-малка от Вашата загуба на доверие. Защото едно е какво си, друго - как хората те възприемат. 

Ако вярвате, че България има независимо правосъдие и свободни медии, нямате от какво да се боите. Ако оттук нататък ГЕРБ може да предложи на българите общ проект за бъдещето, можете само да се гордеете.