Младеж откри огън в училище руския град в Казан, убивайки според властите на република Татарстан девет души и ранявайки други 20, предаде ТАСС.

Когато стрелбата е започнала в 09:20 часа местно време в сградата е имало 714 деца и около 70 служители, включително 52 учители.

Източник от органите на реда каза, че хората са били евакуирани от училището за около 20 минути.

Първоначално бе съобщено, че стрелбата е организирана от двама души и че вторият нападател е "ликвидиран". По-късно властите поясниха, че нападателят е действал сам. ТАСС го назова като 19-годишния Илназ Галявиев.

Според очевидец по време на нападението е чут взрив, след което започнала стрелба. Няколко деца са скочили през прозореца на третия етаж.

На видео, излъчено от руски медии, се вижда как ученици в черно-бели униформи бягат от сградата. На друго видео се виждат изпотрошени прозорци, от които излиза дим и се чуват звуци, приличащи на изстрели. Десетки линейки се наредиха пред входа на училището след атаката, а полицията отцепи достъпа до сградата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Някои ученици са успели да избягат при атаката, но други са били приклещени вътре. Всички ученици в крайна сметка са били евакуирани в намиращи се наблизо детски градини и са били прибрани от семействата си.

Президентът на Татарстан Рустам Миниханов каза, че са загинали седем осмокласници (четири момчета и три момичета), учител и друг служител на училището.

"Терористът бе арестуван. На 19 години е. Огнестрелно оръжие е регистрирано на негово име. Други съучастници не бяха установени. Води се разследване", каза Миниханов, след като посети училището.

По данни на здравните власти в Татарстан 21 души са приети в болница с рани от атаката. Сред тях има 18 деца, шест от които са в много тежко състояние.

Източник в Министерството на образованието каза, че нападателят е преминал с оръжие през главния вход на сградата и веднага е открил огън. Оръжието на нападателя е намерено в училището. 

На Галявиев ще бъде назначена цялостна психологическа и психиатрична експертиза, за да се определят мотивите за действията му.

Властите обявиха утрешния ден за траурен и отмениха всички учебни занятия в Казан. Стрелбите в училища са относителна рядкост в Русия, но през последните години имаше няколко атаки, главно от ученици.

Според руски медии стрелецът е бивш възпитаник на училището, който се нарича "бог" в мобилното приложение за чат "Телеграм" и е обещал в сутринта на нападението да убие "голямо количество биомаса". Профилът му е блокиран след атаката.

Руският депутат Александър Хинщайн каза в "Телеграм", че заподозреният е получил разрешителното си за оръжие преди по-малко от две седмици и че училището не е имало никаква охрана, а само паник бутон.

Руският президент Владимир Путин изказа съболезнования на семействата на жертвите. Той поиска спешно да бъдат затегнати правилата за търговия и притежаване на  оръжия от цивилното население.

Властите на Татарстан обявиха 12 май за ден на траур. 

Уроците от втората смяна днес бяха отменени във всички училища в Казан.

Мерките за сигурност в учебните заведения се засилват в различни региони на Русия, предаде ТАСС.

Полицай се катери по стълба върху училищната фасада, за да евакуира ученици от стаите, където е стреляно. Снимка Туитър