Трябва да бъдат откроени двама руски бизнесмени, които чрез свои ресурси подкрепят кремълската пропаганда. Става дума за Евгений Пригожин и Константин Малофеев.

Това заяви днес в Европейския парламент руският дисидент Михаил Ходорковски. Той говори пред депутати от Специалната комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в ЕС.

Ходорковски, който в миналото бе сред най-богатите руснаци, бе осъден на 10 години затвор в процес, окачествен на Запад като политически и поръчан лично от президента Владимир Путин. Днес той раздаде на евродепутатите от комисията за намеса доклад на основания от него Център „Досие“. Дисидентът обяви, че публикациите са в резултат на журналистически разследвания.

„Редица европейски политици биват използванти от Кремъл за неговата пропаганда. Част от тези политици са платени от Кремъл – поне в частта за пътуванията им“, каза Ходорковски.

Но се застрахова, че не е готов да твърди, че всички тези хора са корумпирани или недобросъвестни. Същевременно някогашният олигарх смята, че си струва тези хора да помислят как това изглежда отстрани.

В доклада е приложен списък с тези хора, допълни Ходорковски.

• Евгений Пригожин е известен като „готвача на Путин“, тъй като започва възхода си, като осигурява храна за висшите дъргжавни ръководители в Русия. Той финансира и т.нар. фабрика за тролове в Санкт Петербург, които громят в социалните мрежи опозицията срещу властта, а също така ЕС и НАТО.

Пригожин е един от най-активните хора, които Русия използва за намеса във вътрешната политика в Германия, каза Ходорковски. Според него руски бизнесмени купуват от германски фирми съставки за оръжия за масово поразяване чрез посредничеството на готвача на Путин. „Досие“ смята президентското протеже и за организатор на убийството на трима руски журналисти в Централноафриканската република през 2018 г.

• Ултраконсевративният Константин Малофеев действа в по-малка степен, допълни Ходорковски. Този олигарх е тясно свързан с крайнодесния френски евродепутат Тиери Мариани, който е посещавал Русия най-малко 50 пъти през последните години. Мариани е бил наблюдател на избори и докладите му за тяхното провеждане според „Досие“ нямали нищо общо с реалността. Във Франция има цяла плеяда прокремълски политици, твърди руският дисидент.

Името на Константин Малофеев е познато в България. Някога той искаше да купи програмата ТВ7. Още от 2014 г. олигархът е в черния списък на ЕС и няма право да стъпва на негова територия. През 2019 г. той получи 10-годишна забрана за влизане в България. Това стана след обявяването му за една от руските връзки на Николай Малинов – председателя на движение „Русофили“, който бе арестуван за кратко по обвинения в шпионаж.

Самият Ходорковски разказа накратко за руска намеса в няколко страни от ЕС. Но не спомена сред тях България. За нея се споменава в един от докладите на Центъра „Досие“ (виж по-надолу).

Днес Ходорковски заяви, че част от съдържащата се в разследването информация е от открити източници. А друга част е събрана от доброволци. Дисидентът се застрахова, че истинността на публикациите не могат да бъдат гарантирани 100 процента. Но въпреки това от „Досие“ са убедени в нея.

Тези думи предизвикаха недоволството на някои евродепутати. Крайнолявата Клаър Дейли от Ирландия (също добре позната у нас) го обвини, че създава без доказателства истерична картина. А крайнодесният Жан-Лен Лакапел от Франция се възмути, че в Европейския парламент е влязъл човек, който е обявен в страната си за международно издирване и срещу когото има издадени присъди.

Бившият олигарх изрази съжаление, че в ЕС няма закон, подобен на приетия от САЩ и Великобритания „Закон Магнитски“, който да преследва за корупция. Той смята, че санкциите трябва да бъдат насочени срещу определени хора в Русия.

Българската следа

Името на България се споменава в един от докладите в сайта на Центъра „Досие“, озаглавен „Какво е и за какво е необходимо Россотрудничество?“. Това е организацията, смятана за инструмент, чрез който Кремъл прилага зад граница политиката си на „мека сила“. Неин председател до януари т.г. бе Елеонора Митрофанова – днес посланик на Русия в България.

Назначаването ѝ в България изглежда не е случайно, се изтъква в доклада. В страната действа доста активно прокремълско лоби, свикващо митинги срещу НАТО и САЩ. Митрофанова се срещала лично с някои приятели на Кремъл. В други случаи установявала връзка чрез Филип Воскресенски, отговарящ за България в руското външно министерство.

Посланичката добре познава председателя на организацията „Русофили“ Николай Малинов.

Друг виден противник на НАТО у нас е Захари Захариев, който оглавява фондация „Славяни“. Той искал от Митрофанова немалки суми за провеждане на различни мероприятия.