Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Трябва да бъдат откроени двама руски бизнесмени, които чрез свои ресурси подкрепят кремълската пропаганда. Става дума за Евгений Пригожин и Константин Малофеев.

Това заяви днес в Европейския парламент руският дисидент Михаил Ходорковски. Той говори пред депутати от Специалната комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в ЕС.

Ходорковски, който в миналото бе сред най-богатите руснаци, бе осъден на 10 години затвор в процес, окачествен на Запад като политически и поръчан лично от президента Владимир Путин. Днес той раздаде на евродепутатите от комисията за намеса доклад на основания от него Център „Досие“. Дисидентът обяви, че публикациите са в резултат на журналистически разследвания.

„Редица европейски политици биват използванти от Кремъл за неговата пропаганда. Част от тези политици са платени от Кремъл – поне в частта за пътуванията им“, каза Ходорковски.

Но се застрахова, че не е готов да твърди, че всички тези хора са корумпирани или недобросъвестни. Същевременно някогашният олигарх смята, че си струва тези хора да помислят как това изглежда отстрани.

В доклада е приложен списък с тези хора, допълни Ходорковски.

• Евгений Пригожин е известен като „готвача на Путин“, тъй като започва възхода си, като осигурява храна за висшите дъргжавни ръководители в Русия. Той финансира и т.нар. фабрика за тролове в Санкт Петербург, които громят в социалните мрежи опозицията срещу властта, а също така ЕС и НАТО.

Пригожин е един от най-активните хора, които Русия използва за намеса във вътрешната политика в Германия, каза Ходорковски. Според него руски бизнесмени купуват от германски фирми съставки за оръжия за масово поразяване чрез посредничеството на готвача на Путин. „Досие“ смята президентското протеже и за организатор на убийството на трима руски журналисти в Централноафриканската република през 2018 г.

• Ултраконсевративният Константин Малофеев действа в по-малка степен, допълни Ходорковски. Този олигарх е тясно свързан с крайнодесния френски евродепутат Тиери Мариани, който е посещавал Русия най-малко 50 пъти през последните години. Мариани е бил наблюдател на избори и докладите му за тяхното провеждане според „Досие“ нямали нищо общо с реалността. Във Франция има цяла плеяда прокремълски политици, твърди руският дисидент.

Името на Константин Малофеев е познато в България. Някога той искаше да купи програмата ТВ7. Още от 2014 г. олигархът е в черния списък на ЕС и няма право да стъпва на негова територия. През 2019 г. той получи 10-годишна забрана за влизане в България. Това стана след обявяването му за една от руските връзки на Николай Малинов – председателя на движение „Русофили“, който бе арестуван за кратко по обвинения в шпионаж.

Самият Ходорковски разказа накратко за руска намеса в няколко страни от ЕС. Но не спомена сред тях България. За нея се споменава в един от докладите на Центъра „Досие“ (виж по-надолу).

Днес Ходорковски заяви, че част от съдържащата се в разследването информация е от открити източници. А друга част е събрана от доброволци. Дисидентът се застрахова, че истинността на публикациите не могат да бъдат гарантирани 100 процента. Но въпреки това от „Досие“ са убедени в нея.

Тези думи предизвикаха недоволството на някои евродепутати. Крайнолявата Клаър Дейли от Ирландия (също добре позната у нас) го обвини, че създава без доказателства истерична картина. А крайнодесният Жан-Лен Лакапел от Франция се възмути, че в Европейския парламент е влязъл човек, който е обявен в страната си за международно издирване и срещу когото има издадени присъди.

Бившият олигарх изрази съжаление, че в ЕС няма закон, подобен на приетия от САЩ и Великобритания „Закон Магнитски“, който да преследва за корупция. Той смята, че санкциите трябва да бъдат насочени срещу определени хора в Русия.

Българската следа

Името на България се споменава в един от докладите в сайта на Центъра „Досие“, озаглавен „Какво е и за какво е необходимо Россотрудничество?“. Това е организацията, смятана за инструмент, чрез който Кремъл прилага зад граница политиката си на „мека сила“. Неин председател до януари т.г. бе Елеонора Митрофанова – днес посланик на Русия в България.

Назначаването ѝ в България изглежда не е случайно, се изтъква в доклада. В страната действа доста активно прокремълско лоби, свикващо митинги срещу НАТО и САЩ. Митрофанова се срещала лично с някои приятели на Кремъл. В други случаи установявала връзка чрез Филип Воскресенски, отговарящ за България в руското външно министерство.

Посланичката добре познава председателя на организацията „Русофили“ Николай Малинов.

Друг виден противник на НАТО у нас е Захари Захариев, който оглавява фондация „Славяни“. Той искал от Митрофанова немалки суми за провеждане на различни мероприятия.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.