Ако се вярва на Михаил Ходорковски, то тогава има една личност, която в момента създава истински грижи на президента на Русия Владимир Путин. Това е бившият актьор и комедиант Володимир Зеленски, който от 20 май т. г. е украински президент.

“За Русия той е огромен проблем. Зеленски показа на хората в Русия, че действително е възможна демократична промяна във властта. След пет години украинците се решиха да свалят от власт традиционен политик (Петро Порошенко – б. р.) и да го заменят с новак. Със сигурност руските граждани са се запитали: “А защо ние не го можем”, заяви Ходорковски във вторник в Берлин, пише в. “Тагесшпигел”. Критикът на Кремъл е пристигнал в германската столица по покана на Центъра за модерни либерални стратегии и е говорил пред журналисти.

Ходорковски е водил и политически разговори. Провел е такива с депутати в германския парламент – Бундестага.

Да припомним, че Михаил Ходорковски беше един от най-успешните руски бизнесмени в сферата на нефтодобива, но се прочу и като отявлен критик на Кремъл. По време на крайно оспорван процес по скалъпено обвинение в данъчни измами през 2003 г. беше осъден на лишаване от свобода и изпратен в трудов лагер. Десет години по-късно беше помилван при посредничеството на германския политик и дългогодишен външен министър Ханс-Дитрих Геншер. Преди помилването Геншер неколкократно посети Москва и разговаря с Путин.

Чрез фондацията си “Open Russia” и чрез други инициативи Ходорковски се обявява за политически промени в Русия.

“На руснаците им втръсна от Путин. Така беше и в началото на 80-е години на миналия век по времето на Брежнев. Това се онагледява и от многото вицове срещу Путин. От шест години жизненото равнище в Русия спада, макар понякога в официалните статистики да се твърди друго”, заяви Ходорковски в Берлин.

Според него от миналата година рейтингът на Владимир Путин спада. Малко след преизбирането му за президент през март 2018 г. настроенията започнали да се помрачават. След оповестената през юни предстояща пенсионна реформа резултатите от социологически проучвания са катастрофални.

Според допитване, проведено в края на май т. г. от държавния социологически институт ВЦИОМ, едва 31,7 на сто от руснаците имат доверие на Путин. Това е най-ниското ниво от 2006 г.

В Бундестага Ходорковски се е опитал да обясни на германските депутати проблема с пенсионната реформа. Той е заявил:

“Когато в Германия се обяви повишаване на възрастта за пенсиониране на 67 години, то тогава хората имат поне още 15 години живот като пенсионери. Когато в Русия пенсионната възраст се вдигне на 65 години, на мъжете им остава едва една година живот, тъй като средната продължителност на живота сред мъжете е 66 години. За мнозина това е несправедливо.”

От друга страна не бивало автоматично на един кантар да се слагат досадата от системата Путин и стремежа към демокрация.

“Царят е лош и би следвало да се подмени с друг”, посочва Ходорковски.

Според него напоследък за пръв път се заговорило за парламентарна демокрация като алтернативна система на управление. Досега се говорело само за липса на алтернатива на Путин.

Ходорковски е убеден, че като цяло сега Русия е по-близо до бунт срещу системата Путин, отколкото това е било преди. Това било видно и от зараждащите се екопротести. Така например наскоро в Северна Русия жителите на малък град се вдигат на протест срещу планове в района да се изгради сметище за боклуци от Москва. През пролетта на т. г. гневни граждани успяват да спрат изграждането на фабрика за бутилиране на вода от езерото Байкал. Опасенията им са, че това ще доведе до негативно отражение върху флората и фауната на най-голямото в света сладководно езеро.

“При тези екопротести по принцип не става въпрос за околна среда. Те свидетелстват далеч повече за това, че на хората вече им е дошло до гуша”, е позицията на Ходорковски.

Съотношението при напрежението между почувствана реалност и действителните политически действия в Русия Ходорковски онагледява по следния начин:

“Представете си, че вие като заложник сте натъпкани в помещение заедно с други 100 души. Похитителят има пистолет. Ако вие се нахвърлите върху него, той няма как да застреля всички сто заложника, но е възможно да насочи дулото към себе си. Сега руснаците чакат похитителят да се умори.”

Досега обаче репресивните структури на системата Путин изглежда, че функционират. И по този въпрос се споменава Зеленски. Ходорковски не изключва, че Путин ще се опълчи на подхранваната от новия украински държавен глава надежда за промяна. Дори това да е за сметка на международен конфликт. Примерно чрез отдавна известно средство за натиск – износът на газ за Украйна.

“Тогава може кранчето на газа да бъде спряно, с удоволствие и през зимата. Така хората ще са наясно, че Зеленски е лош президент”, смята Михаил Ходорковски.