Премиерът в оставка Бойко Борисов се включи днес на живо във фейсбук, след първия ден от срещата на върха на ЕС в Порто, за да отчете успехите на правителството си, някои резултати от срещата (в която участва онлайн), някои лични поздравления и накрая - за да коментира колко скъпи са ни изборите.

За последното взе повод от предстоящото разпускане на 45-ото Народно събрание, след като, както е ясно, нито една от партиите получили мандата за съставяне на правителство не успя (или не пожела) да го реализира. Така Борисов изчисли, че всяко едно от проведените заседания на парламента е струвало точно 18,75 милиона лева, като за база прие: 150 милиона лева за вота на 4 април, делено на броя проведени заседания - 8 на брой (защото ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха едно).

"За разлика от другите аз мисля, че само може да ми е мъчно, да ми е жал", започна Борисов, допълвайки, че е "тревожен от това което наблюдава". А прелюдията бе как "в Европа се говори в цифри и всяка стотинка на данъкоплатците се мери".

"Парламентът беше закрит (още не официално, б.р.). Аз се надвам, че президентът (Румен) Радев не се гордее с продукта, който създава една година и разбра какво да прави. Ако не е разбрал - още по-лошо" - намекна за политически инженеринг Борисов.

И дойде изчислението:

"Тези избори, които минаха, бяха 150 милиона. За 8 работни дни излиза, че тези избори за работата на тези хора - не им давам оценка, струва по 19 милиона на ден - това шоу в парламента. Хубаво, че го закриха, защото с това шоу, щяхме да фалираме".

"Когато Европа и светът броят центовете, ние стотици милиони харчим за шоу...", допълни.

И продължи с иронията. 45-ото НС направило две неща, за които му благодарял: измененията в Изборния кодекс - "какъвто за другите, такъв и за нас" и второто - за Еърполисинг- а, "за да можем да си пазим небето заедно с колегите от Румъния".

"Две неща за месец и половина. Чудесна работа свършиха..."

След което Борисов изчисли, че новите избори ще струват около 100 милиона лева, а в края на годината има и президентски вот. "Вместо тези пари да отидат в земеделска продукция, в асфалт, в образование, в здравеопазване, за медицинските сестри и доктори".

Това не е първият път, в който премиерът се жалва, че гласуването на избори излиза скъпо. 

"Вихрещата се корупция в момента ни излиза най-скъпо от всичко", коментира по-късно през деня и самият Радев дали се чувства като политически архитект.