Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След държавната компания "Булгартрансгаз", и "Автомагистрали" обяви, че комисията по ревизия на управлението за 10 години назад, водена от Мая Манолова, е поискала над 1 200 000 страници документи и не е стигнало времето да се окомплектоват. Това се разбра в началото на заседанието днес - което ще е и последното, на което за изслушване е повикана министърката на регионалното развитие Петя Аврамова. Темите са харченето на пари от „Автомагистрали“, която получи инфраструктурни проекти за близо 5 млрд. лв., за които не бяха обявени обществени поръчки, работата на новия „ВиК Холдинг“, в който кабинетът „Борисов 3“ „инвестира“ 1 млрд. лв., както и програмата по саниране. 

„Готови сме на 90%, но така и не получихме указания на кого, как и по какъв начин да предоставим тази информация“, обяви в залата изпълнителният директор на компанията Стоян Беличев в началото на заседанието. 

Мая Манолова му отвърна:

„Удивително е, че има директор на държавно дружество, който не знае адреса на Народното събрание“.

Калоян Янков от „Демократична България“ на свой ред припомни, че редът за внасяне на документи в парламента си е един и същ - институцията си има деловодство, то ги приема, има входащ номер и т.н. 

Припомняме, че и „Булгартрансгаз“ със същите мотиви - че не може да прати документи на електронен носител, че са първо стотици хиляди, после - милиони страници, практически отказа да представи данни, в това число по строежа на втората тръба на „Турски поток“ или т.нар. от властта Балкански поток. 

 
„Не крием информация, времето беше малко, не ни стигна, но пък животът е пред нас, затова сме тук - да отговаряме на всички ваши въпроси“, заяви на свой ред Аврамова. 


Янков ѝ отвърна:

„Вие не криете информация, но не я давате. За нас беше важно да получим данни, да се запознаем с нея и да можем да ви задаваме въпроси“.

Разбира се, депутатите от ГЕРБ не останаха безучастни. Тома Биков обвини комисията, че е задала „глупави въпроси“ и затова институциите и държавните компании срещали затруднения да предоставят информация. Появи се и предложение - служебните министри, които Румен Радев се очаква да назначи утре, да проверят защо държавните фирми не спазват задължението си да предоставят данни, когато парламентът - в случая негова комисия, ги поиска. 

Разговорът продължава с въпроси и отговори. 

Очаквайте подробности.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.