Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) започна преглед на данни за сотровимаб – моноклонално антитяло за лечение на  COVID-19.

То е известно още като VIR-7831 и GSK4182136) и се произвежда от компанията „ГлаксоСмитКлайн“.

Решението за започването на прегледа се основава върху предварителни резултати от текущо проучване дали лекарството е в състояние да предотвратява хоспитализиране или смърт при нехоспитализирани пациенти с COVID-19. От ЕАЛ все още не са получили пълни данни е все още е ранно да се правят изводи за баланса между ползите и рисковете на сотровимаб.

Първите данни са от лабораторни проучвания и изследвания върху животни, както и за качеството на лекарството.

В момента се извършна отделно проучване на сотровимаб. Целта е да бъде гарантирана препоръка на ниво ЕС в подкрепа на националните власти, които могат да вземат решение за използването му срещу COVID-19, преди лекарството да получи разрешение за достъп до пазара.

Очакванията

Сотровимаб (наричан също VIR-7831 и GSK4182136) е моноклонално антитяло срещу COVID-19. Такова тяло е вид протеин, който се прилепва към специфична структура, наречена антиген. Предназначението на лекарството е за се прикрепи къмв шиповия протеин на вируса SARS-CoV-2, причиняващ COVID-19. Когато това се случва, силно намалява възможността вирусът да прониква в клетките на тялото. Очаква се това да намали необходимостта от хоспитализиране на пациенти с коронавирус.