Европейската комисия си е поставила за цел да разреши до октомври разработването и одобряването на три нови и ефективни лекарства срещу COVID-19. Те могат да имат потенциала за променят хода на заболяването.

Това заяви днес еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду. Тя представи предложената от ЕК Стратегия за терапевтичните средства срещу COVID-19, за да подкрепи разработването и да осигури наличието им. Сред тях са средства и за лечение на продължителен COVID – състояние след остро заболяване от коронавирус, което може да причини смущения в нервната система, затруднено дишане, умора и др.

Новата стратегия обхваща целия жизнен цикъл на лекарствата - научноизследователска и развойна дейност, производство, доставка и внедряване. Тя допълва Стратегията на ЕС за ваксините от юни 2020 г.

До края на годината пък Комисията смята да възложи три допълнителни съвместни обществени поръчки за лекарства, каза по-късно Кириакиду. Не стана ясно обаче дали това са гореспоменатите. Обмисля се и сключването на предварителни споразумения за закупуване, както е направено с ваксините.

Към трите терапевтични средства, които трябва да бъдат одобрени, вероятно ще бъдат добавени още две. 

„Ваксинациите спасяват хора, но не могат да премахнат COVID-19. Нуждаем се от силен тласък в областта на терапиите, за да се ограничи необходимостта от хоспитализация, да се намали времето за възстановяване и да се ограничи смъртността. Пациентите в Европа и навсякъде по света трябва да имат достъп до лекарства срещу COVID-19 на световно равнище“, обоснова се Кириакиду.

Също до края на годината ще започне оценка на допълнителни 7 лекарства срещу новата болест. Комисията ще изготви списък на 10 възможни лечения и до юни ще определи петте най-обещаващи.

ЕК е готова да осигури 90 милиона евро за проучвания и изпитания на лекарствата, както и 40 милиона евро за тяхното производство.