Президентът Румен Радев потвърди преди малко пред журналисти в Пещера, че предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 11 юли. По-рано през деня той загатна, че това е възможната дата, но сега вече изглежда категоричен. 

Служебното правителство, като всяко друго служебно правителство, ще служи на България - това е негов дълг и право по Конституция. Датата е 11 юли за изборите! Не мога да разпусна Народното събрание преди 11 май, защото, по Конституция, трябва да се спазят тези „ не повече от два месеца“. Ако го разпусна в петък или в понеделник, както се настоява, означава, че изборите отиват на 4 юли, а Централната избирателна комисия не може да подготви изборите за 4 юли, защото няма да има време - тези 60 дни цикъл“,  поясни Радев, цитиран от БНР.

Освен това, Радев обяви и че премиерът в служебното правителство, което той трябва да назначи следващата седмица, ще бъде мъж. 

Държавният глава обаче отказа да отговаря на други политически въпроси. Той е в Пещера, където ще присъства на тържествена заря по повод на Деня на храбростта и празник на българската армия - 6 май. 

Потвърждението на датата за изборите идва въпреки искането на генералният директор на БНТ Емил Кошлуков за смяна на 11 юли. ПРичината - тогава е финалът на европейското първенство по футбол, което БНТ е длъжна да излъчва. Кошлуков все пак заяви, че ще се съобрази с решението на президента, каквото и да е то.