Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германската обществена телевизия ARD излъчи обширен репортаж за „Лукойл“ и проблемите, които българската държава има с руската компания.

На около 20 километра от Бургас се намира най-голямата нефтена компания в югоизточна Европа - „Лукойл“. Терминалът Росенец също й принадлежи. 

Пред камерата на кореспондентът на телевизията Клеменс Ференкоте застава Димитър Найденов, общински съветник от „Демократична България“.

„Като общински съветник нямам право да контролирам компанията, това е задача на държавните органи и правителството. Но като гражданин и политик мога да заявя, че дейността на “Лукойл“ е от огромно значение за сигурността на България“, казва той и допълва, че чрез нея се засилва енергийната и икономическа зависимост на страната. 

През 1999 руският петролен концерн „Лукойл“ приватизира най-голямата българска рафинерия. През 2011 година премиерът Борисов отдаде под наем на Русия пристанището дългосрочно за скромна сума, цитира кореспондентът и сайта „Бивол“. Найденов потвърждава това и посочва, че е запознат с договора, според който български власти могат да влязат в терминала и териториите на концерна само с разрешението на „Лукойл“.

Според член 15 на договора, точка 2, общото събрание на „Лукойл“ има правото да реши да възпре българските власти от изпълнението на задълженията им. Това е поверително и е описано в договора за приватизация“, казва Найденов. 

По темата е интервюиран и Асен Василев, който бе министър на енергетиката в служебното правителство през 2013. „Като имаме предвид, че това е основният пункт за доставки на петрол за България, наложително е там да има непрекъснат митнически контрол, какъвто в момента със сигурност няма“, казва той. 

Василев посочва и че през 2013 година по време на служебния кабинет е имало първи опити на държавата да въведе контрол. Целта е била да се установи какви реални количества петрол влизат и се преработват в рафинерията и какви количества излизат на българския пазар и се продават. Установява се, че няма монтирани измервателни уреди за това, въпреки че е това е трябвало да се случи още години по-рано. 

Дават се две отсрочки на концерна да навакса пропуските, като последната изтича на 31 март 2013 година. В началото на април тогавашният шеф на митниците Ваньо Танов инспектира рафинерията и установява, че няма монтирани измервателни уреди, които да замерват количествата влизащ суров петрол, както и че на тръбите към южна България са сложени такива уреди в пробен срок, чийто митнически печат е счупен. При последващи проверки се вижда и че тези измервателни уреди са заобикаляни. В резултат на това през април 2013 лицензът на „Лукойл“ е отнет, но само за кратко време. Концернът обжалва и съдът решава само в рамките на няколко дни, че лицензът трябва да бъде възстановен.

„Не съм много сигурен какво е станало с това дело“, изказва съмненията си Василев. 

На запитване на германската телевизия „Лукойл – България" отрича тези обвинения. Според компанията „Росенец“ е под постоянен митнически контрол, а достъпът на митническите власти е безпроблемен и ежедневен. На територията на терминала има дори контролен пункт на митниците, а освен него има и граничен контрол, тъй като терминалът е външна граница на страната и на ЕС. 

Журналистът от „Бивол“ Димитър Стоянов обаче изказва своите съмнения. „Виждали сме многократно, че контролът се осъществява при влизането на петрола, но не и при излизането му от терминала." Според него концернът е „държава в държавата“. 

„Всъщност всеки може да излезе от там и не виждам пречки за това и да се влезе с фалшива самоличност и да се извърши саботаж, какъвто имаше при нападението срещу оръжейния търговец Гебрев“, твърди Стоянов.

Това обаче са хипотези, обяснява кореспондентът и разказва за нападението над Гебрев, в което са замесени трима служители на руските тайни служби. 

 

Ключови думи

Коментари

....

Интересна статия. Струва си повече да се проучи темата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.