"Демократична България" обяви своите две номинации за бъдещите членове на Централната избирателна комисия. Това са социологът Цветозар Томов и математикът Любомир Георгиев. Информацията за номинациите даде днес пред БНТ депутатът от дясното обединение Иван Димитров. Той заяви, че партията смята двамата са изключително добри експерти, а самият Томов има и опит като член на ЦИК. 

Последният е и един от най-популярните критици на действащото в момента правителство в оставка.

Припомняме, че днес президентът РУмен Радев трябва да проведе и консултации с парламентарно представените партии и коалиции за сформирането на новия състав на Централната избирателна комисия. Със свой указ президентът определи правилата за провеждане на публичните консултации и процедурата за назначаване на 15-те членове на комисията. 

Четирима представители в изборния орган ще има ГЕРБ-СДС, по трима  "Има такъв народ" и БСП, по двама ДПС и коалицията "Демократична България" и един представител ще бъде излъчен, от най-малката коалиция в парламента "Изправи се! Мутри вън!".

Вчера Изпълнителното бюро на БСП реши да предложи Емил Войнов като зам.-председател, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. От "Изправи се! Мутри вън!" съобщиха, че предлагат за член на ЦИК Росица Матева, която сега председателства Обществения съвет към комисията.