Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

“Пфайзер”/"Бионтех" се готви да поиска одобрение за прилагане на версия на ваксината срещу COVID-19, която ще може да се съхранява в обикновен хладилник при температура от два до осем градуса по Целзий за период до шест месеца, съобщи изпълнителният директор на компанията Угур Шахин, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Първата ни формула трябваше да бъде съхранявана и транспортирана при минус 80 градуса по Целзий. Вече имаме формула, която все още не е одобрена...и която може да се съхранява при два до осем градуса", каза Шахин на конференция, организирана от "Файненшъл таймс".

Той добави, че се подготвя информация за регулаторите.

"Най-вероятно ще постигнем стабилност при два до осем градуса", каза той за ваксината, която се произвежда заедно с "Пфайзер".

Германският производител е продължил да ускорява производството и вече очаква през 2021 г. да може да предостави 3 милиарда дози от препарата, предаде Ройтерс.

Досега очакванията бяха за 2,5 милиарда.

Екипите ни свършиха чудесна работа по увеличаването на мащаба на производството и сега можем да достигнем 3 милиарда дози, добави Шахин.

Радваме се, че не срещаме твърде много технически проблеми и изпълняваме графиците за доставка, допълни той.

Биотехнологичната компания с централа в Майнц обяви през март, че заедно с американския си партньор "Пфайзер" са повишили капацитета на веригата си за доставки до 2,5 милиарда дози ваксина тази година, от които 1,4 милиарда вече са продадени.

"Пфайзер" пък посочи, че може да реализира оборот за около 15 милиарда долара.

От февруари насам компанията подписа и нови договори за 2021 г., по-специално с Европейската комисия. Днес тя съобщи, че е сключила с Канада и Израел споразумения за доставки на ваксина след 2021 г. "Пфайзер" изтъкна в комюнике, че "в момента преговаря за евентуални договори от този род с много други страни".

Към 3 май групата вече е разпратила близо 430 милиона дози ваксина в 91 страни и територии по света. Високото търсене на водещия й продукт - един от най-големите "хитове" в историята на фармацевтиката, е причина тя рязко да увеличи прогнозите си за годишните продажби, пояснява АФП.

Общият й оборот за 2021 г. изглежда ще е между 70,5 и 72,5 милиарда долара срещу 59,4 - 61,4 милиарда според предишните оценки.

През първото тримесечие фирмата вече е продала ваксини за 3,5 милиарда долара. Освен препарата срещу COVID-19 са напреднали и другите дейности на "Пфайзер" - тук оборотът е нараснал с 8 на сто.

Като се включи и ваксината, приходите на лабораторията са скочили с 45 процента - на 14,6 милиарда долара, докато анализаторите прогнозираха едва 13,6 милиарда.

Така чистата й печалба се е вдигнала с 45 на сто и възлиза на 4,9 милиарда долара. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.