Европейската комисия привика днес руския постоянен представител в ЕС Владимир Чижов.

Причина е решението на Москва да наложи санкции на осем европейски представители. Сред засегнатите са председателят на Европейския парламент Давид Сасоли и еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

Чижов е разговарял с генералните секретари Илзе Юхансоне на ЕК и Стефано Санино на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД). Той е бил предупреден, че ЕС си запазва правото на ответни действия.

Действията на Русия ще бдат обсъдени на Европейския съвет на 25 май, съобщи по-рано Вера Йоурова. Тя смята, че причините да попадне в черния списък на Русия са две – нейната работа и това, че е от Чехия.. Еврокомисарят свързва това с дейността си по върховенството на закона, включително налагането на санкции, както и експлозиите в склад за боеприпаси в чешкия град Върбетице през 2014 г.

„Не очаквах това, но, честно казано, не съм особено изненадана, защото изразявам на глас критиките си срещу дезинформационните атаки на Кремъл срещу ЕС, които идват от прокремълските източници. Навремето това изглеждаше проблем само на Централна Европа. Истината е, че страните от Източна Европа бяха обект на тази дезинформационнна кампания. Но сега, във времената на COVID-19, виждаме, че тя се разпростира в цяла Европа - и за ваксините, и за неспособността на ЕС да действа. Мисля, че през февруари 2020 г. бях първата, която каза, че трябва да действаме срещу координираните и целенасочено организираните дезинформационни кампании, като назовах Русия и Китай“, изтъкна Йоурова.