"Няма да има и следващо правителство, независимо от резултатите, защото партиите се държат безотговорно. Има държави със 7-8 партийни правителства. По една-две години правят правителство".

Това заяви лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов.

"Над 100 млн. вложихме за избори. Демокрацията е скъпо начинание. Проведохме ги в пандемия. Пред острия поглед на наблюдатели от всички организации.  Всички казаха, че изборите са честни и добре проведени. Преди изборите политически партии имат своите програми, тактика на действие, това е нормално. След това политическите партии са длъжни заради тези стотици милиони, които се дават за избори, да направят необходимото, за да има стабилно управление", каза още Борисов.

И допълни, че в другите държави "няма тази глупост, която има тук за служебно правителство".

"Не може уважаемата г-жа Нинова да каже - по-бързо да закриваме парламента, да върщаме мандата. Да си бяхте направили едно правителство, ако ще да е проформа, както ви е проформа мнозинството в парламента. За мажоритарните избори хвърлиха прах в очите на хората, ние предложихме да са веднага. Как партийната субсидия отпадна", каза още Борисов.

Той обобщи промените в Изборния кодекс с думите "тука има-тука нема"

"От сутринта умувам с юристите и хората, които са били в парламента.  Какво значи в един закон, който по принцип е емпиричен, казва - това може, това не може,-  да напишеш при възможност. Значи, видеонаблюдение ще има при възможност. Кой ще определи тази възможност, бе? Сиреч, вече ще имаме състезание, в което единият отбор ще има и съдиите. Как ще разнесат машините до Америка, Австралия, Азия? С ТИР-ове, лодки, платноходки, самолети? Там къде ще ги инсталират? Кой ще наблюдава кой чука на тези машини или вече и там са си създали организация за фалшифициране? Ако машината се повреди, казват нашите страховите юристи, тогава на хартия казват", каза още Борисов.

И припомни, че в европейските страни не се използва машинно гласуване

Бррисов заяви, че ГЕРБ няма как да не осъди задържането на Алексей Навални, За пореден път той обвини президента Румен Радев в крещящо мълчание по случая. Борисов подчерта, че неговото желание е за мир, добросъседство и сътрудничество с Русия, но изказа притеснения, че това не се случва.

"В нашия регион отношенията между ЕС и Русия вече преминаха в съвсем нов етап. За съжаление, обратен на етапа, за който съм се борил винаги – за мир, добросъседство и сътрудничество и то в Черноморския район. В него навлязоха вече , вместо платноходките, за които си мечтаем, най-мощните разрушители, кораби с много големи възможности", каза Борисов.

Той припомни, че Давид Сасоли и Вера Йоурова получиха забрана да влизат в Русия, като посочи, че България осъжда и това решение.

"В събота работихме с ЕС, тъй като ЕС прие декларация, в която участваме и ние, за правата на човека и за правата на инакомислещите. Ние винаги сме защитавали тези права. Това е цивилизовано. На председателя на ЕП Сасоли беше наложена санкция, на вицепремиера на ЕК Вера Йоурова й беше наложена санкция. Ние протестирахме. Много пъти съм обвиняван заради “Балкански поток”, туристите и нашата дружба с Русия и продължавам да считам, че това е правилната политика. Но няма как да не осъдим задържането на Навални и да не осъдим на нашия председател на ЕК санкцията или на вицепремиера на ЕК. Крещящо мълчание от кандидата за президент Румен Радев, от депутата Трифонов", заяви Борисов.

Той обясни, че кандидат-презентът на ГЕРБ ще е умен, красив, с опит, приет на Запад, с добри отношения на Изток. 

"Кандидатът ни ще е коренно различен от сегашния разединител на нацията. Няма да съм аз категорично", заяви той.

Борисов говори и за оттеглената в сряда оставка на Борислав Михайлов като президент на БФС. Преди година и половина Боби обяви, че си тръгва от футбола след натиск, оказан от премиера Борисов и спортния министър Красен Кралев покрай расистките прояви на мача България - Англия (0:6).

"След като Татяна Дончева се върна, Мария Капон се върна, Бабикян се върна, Мая Манолова се върна след Костинброд..., абсолютно нормално е на този фон да се върне и Борислав Михайлов. Нали не ме държите и за това отговорен? Само ще минат две-три седмици и кортежите на мутрите ще спрат на "Червило", заяви Бойко Борисов. 

Михайлов иска да довърши мандата си до редовен конгрес през февруари 2022 г.