Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Висшестоящ служител на "Ислямска държава" е бил арестуван в Истанбул, съобщиха турски медии, цитирани от БНР.

Арестуваният е афганистанец с псевдоним Басим, който е определян като приближен на убития преди 2 години лидер на джихадистката групировка Абу Бакр Ал Багдади.

Басим е бил задържан при операция на турското разузнаване в квартал Атешир, който се намира в азиатската част на Истанбул. Това се е случило на 28 април.

Предполага се, че задържаният е отговарял за военното крило на "Ислямска държава". Той е пристигнал в Турция с фалшиви документи.

Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади беше убит през 2019 г. при нападение на специалните сили на САЩ, извършено с помощта на кюрдски бойци, в северозападната сирийска провинция Идлиб. Турските медии съобщиха, че заловеният мъж е помогнал на Багдади да се скрие в Идлиб.

Турция засили борбата срещу екстремистите от ИД, извършили смъртоносни атаки в страната, включително масовата стрелба в елитен нощен клуб в Истанбул през 2017 г. При тази атака бяха убити 39 души, включително 27 чужденци.

Оттогава в страната се провеждат редовни полицейски акции за задържане на заподозрени екстремисти.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.