Премиерът в оставка Бойко Борисов не пропусна и навръх Възкресение Христово да се появи "на живо" във фейсбук, без присъствие на медии и възможност за въпроси. Не пропусна и да направи политически коментари, нападайки и президента Румен Радев, и политическите си опоненти. От двора на Духовната семинария в София.

"Един месец и нещо сме в оставка. Нарочно се мотаят, за да може да свършат мръсната работа на кандидат-президента Румен Радев – да има собствена ЦИК. Като кандидат-президент той да прави изборите. Нарочно, и ни държат. Наглост – ние сме уволнени от тази там…, хайде да не ги обиждам. А в същото време казват - Борисов, продължава да управлява", заяви Борисов. 

Припомняме, че парламентарните избори бяха на 4 април - или все още преди по-малко от един месец, а кабинетът "Борисов 3" подаде оставка - както повелява конституцията, на 15 април. От ГЕРБ дори настояваха, че тази оставка не трябва да се гласува от новото Народно събрание, защото "това ще остави страната без изпълнителна власт" - въпреки че основният закон и парламентарната практика са ясни по въпроса. След заявката от вчера на лидерката на БСП Корнелия Нинова, че няма да се направи опит за избор на ново правителство от 45-ото Народно събрание и ще върне третия мандат на 5 май, когато ще й бъде връчен от президента, е ясно, че отиваме на предсрочни парламентарни избори и назначаване на служебно правителство.

До момента и втората и третата политическа сила - "Има такъв народ" и БСП - връщат моментално дадения им мандат, само ГЕРБ и излъчения от партията кандидат-премиер Даниел Митов задържаха първия мандат за няколко дни, преди да обявят, че няма да внесат състав на правителство в Народното събрание.

Коментарът за ЦИК пък е свързан с приетите промени в Изборния кодекс, които предвиждат промяна на състава на комисията и намаляване на броя на членовете. Сега те ще се назчават от държавния глава. И досега това ставаше с президенски указ, сега разликата е, че същото ще важи и за  председателя, замесник и секретар на ЦИК, които досега се избираха от мнозинството в Народното събрание.

Министър-председателя в оставка каза, че "иска са изкоментира" пред свещениците си домакини в Семинарията и камерата на сътрудниците си, как Румен Радев, Слави Трифонов и водачите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов не са взели отношение по темата с Русия. Според Борисов Европейският парламент е пуснал за съгласуване декларация, в която участвала и ГЕРБ, за подкрепа президента на институцията Давид Сасоли и останалите представители на ЕС, попаднали в списък със санкции на Русия. Нарече мълчанието "крещящо". 

После припомни на Корнелия Нинова, че ГЕРБ има решение на конгрес, че няма да участва в коалиция с БСП.

А декорът на включването бе Семинарията, за да се обяви (отново) колко пари е дал кабинетът за ремонт и реставрация.

И президентът Румен Радев честити Възкресение Христово - с кратко съобщение в социалната мрежа.