Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Разузнавателните служби на САЩ разследват две вероятни нападения с микровълни през последните месеци, едно от които може би е извършено близо до Белия дом през ноември, съобщава телевизия Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV), позовавайки се на Си Ен Ен (CNN).

Сенаторите и въоръжените служби в Камарата на представителите са били информирани за заплахата в началото на април.

Двете мистериозни нападения са предизвикали необясними симптоми у много от членовете на персонала на държавната администрация. Те напомнят за също такива необясними симптоми, усетени от американски служители, засегнати от "синдрома от Хавана" от 2016 година насам в Куба, Русия и Китай: главоболие, световъртеж, изключителна умора.

Един от тези инциденти е от ноември миналата година близо до Елипсата (огромния кръгъл парк край Белия дом) във Вашингтон. На един от ръководителите на Съвета за национална сигурност му призляло, докато се движел по тревните площи, съобщават информирани източници.

При втория инцидент служителка на Белия дом се почувствала зле, докато разхождала кучето си в предградие на Вашингтон през 2019 година. За това съобщи миналата година изданието ДжиКю (GQ).

Първите елементи от разследването не предоставят ясни заключения от случилото се в САЩ, нито дали новите нападения са свързани с предишните случаи в чужбина. Пентагонът, ЦРУ и ФБР отказват всякакъв коментар.

Според доклад на американската Академия на науките и медицината от декември 2020 година случаите в Китай, Русия и Куба през последните години може да са предизвикани от оръжие, произвеждащо сноп от микровълни с голям интензитет, с честота между 300 MHz и 300 GHz. Американските конгресмени обещаха в комюнике да бъде хвърлена светлина върху тези атаки. 

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.