45 души, сред които и деца, загинаха, а около 150 бяха ранени при трагичен инцидент на религиозен празник в Израел. Това е една от най-големите цивилни трагедии в историята на страната, предадоха световните агенции.

Десетки хиляди ултраортодоксални евреи са присъствали на фестивала в планината Мерон, в Галилея. Там се смята, че се намира гробът на живелия през втори век равин Шимон бар Йохай. Подобно честване има всяка година, като то включва цяла нощ на молитви и танци.

След срутване на трибуна рано тази сутрин е настъпила паника и голям брой хора са се оказали притиснати в тесен, наподобяващ тунел проход. Започнала е блъсканица и много поклонници са падали един върху друг, слизайки по хлъзгави метални стълби, разказаха очевидци, цитирани от Асошиейтед прес, информира БТА.

Според свидетели, разказали преживяния ужас пред Франс прес, поклонниците са се стекли масово пред тесния участък. Хора прииждали отвсякъде. А тези, които са се озовали в тесния участък, били притиснати плътно един към друг. Накрая някои хора били смазани и стъпкани до смърт.

Миналата година поклонението на планината Мерон премина в много ограничен кръг заради пандемията от новия коронавирус. Тази година, на фона на отварянето на Израел след масовото ваксиниране на населението срещу COVID-19, религиозният празник събра около 100 хиляди души, предимно ултраортодоксални евреи, отбелязва АП.

За религиозните евреи гробът на Шимон бар Йохай е едно от най-свещените места на света, като всяка година гробът се посещава от поклонници, отбелязва Ройтерс.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху посети мястото на трагедията и каза, че случилото се е едно от най-големите бедствия, сполетяло страната. Той обяви неделя за ден на национален траур в памет на жертвите на трагедията. Той беше освиркан от дузина ортодоксални протестиращи, които упрекнаха правителството и полицията за трагедията.

Няма пострадали български граждани, съобщиха от МВнР в София.