Ако се спрат 50-те лева надбавка за пенсионерите, няма да се наложи ревизия на бюджета. До края на годината за продължаване на мярката ще са нужни около милиард и триста милиона лева. 

Това заяви днес пред БНТ председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Георги Ганев. Той коментира актуалното състояние на хазната и притесненията, че без актуализация на бюджета всички програми в помощ на бизнеса и гражданите ще спрат да се изплащат. 

По думите на Ганев, ако не влезем в поредна четвърта здравна криза на пандемията и бюджетът се управлява разумно, е напълно възможно той да издържи, както е разчетен и без промени. Казусът с помощите обаче остава. 

Какъв е проблемът? 

Основният - мерките в подкрепа на бизнеса и гражданите са разчетени до края на юни. При това май и юни ще бъдат финансирани през министерски заповеди чрез преместване на вече разчетени пари от едно перо - в друго. Според финансовия министър Кирил Ананиев правителството ще осигури в следващите седмици плащанията за петия и шестия месец на годината. 

Това обаче означава, че ако няма редовно правителство, надбавката за пенсионерите и помощите ще спрат след това. Вариантът „Служебно правителство“ има пред себе си два варианта. Единият е да направи това, което прави в момента кабинетът в оставка, тоест да прави размествания. 

Колкото повече се трупат харчовете обаче, толкова по-малко фискално пространство за такива аритметики остава. 

Вторият вариант е да изтегли заем от вътрешния пазар, каквито правомощия ще има. Такова действие обаче ще съкрати още повече възможностите на ново правителство да емитира външен дълг, без какъвто изглежда тази година няма да мине. В закона за държавния бюджет е разписано, че властта може да изтегли до 4,5 млрд. лв., за да финансира планирания дефицит от 4,9 млрд. лв. До момента са изтеглени 800 млн. лв. от вътрешния пазар. 

Именно затова и в момента има гласове - като президентския и този на БСП - които настояват отиващият си кабинет да поиска актуализация. Припомняме, че по закон такава ревизия може да иска само правителството. 

В същото време именно БСП е внесла законопроекти, които ако бъдат приети, моментално ще срутят бюджета, защото изискват допълнителни социални плащания. Същото се отнася и за „Изправи се! Мутри вън!“.

Тоест ситуацията в момента - за месеците след юни, е напълно неясна. При всички положения е ясно, че няма политическа сила, която да намери сили да признае, че надбавката за пенсионерите е прекомерна тежест за бюджета. Това бе ясно още при започването на мярката, когато политолози и икономисти предупреждаваха, че уж временното положение ще се превърне в постоянно, защото е електорално самоубийство спирането на тези пари.