Съединените щати ще изпратят на Индия помощ в размер над 100 милиона долара за борба с коронавируса, съобщиха световните агенции, като се позовават на изявление на Белия дом.

Доставките, които ще започнат да пристигат днес и ще продължат през следващата седмица, включват 1000 кислородни бутилки, 15 милиона предпазни маски N95 и един милион бързи тестове, се казва в изявлението.

Освен това САЩ ще пренасочат към Индия своята поръчка от 20 милиона дози ваксини на „АстраЗенека“ и ще изпратят първия транш от 20 хиляди опаковки от антивирусното лекарство ремдесивир.

„Също както Индия изпрати помощ на Съединените щати, когато нашите болници бяха под натиск в началото на пандемията, САЩ са решени да помогнат на Индия в момент на нужда“, се посочва в изявлението на Белия дом.

Броят на починалите с диагноза ковид в Индия, където болниците изпитват остър недостиг от легла и кислород, вчера надхвърли 200 000. През последното денонощие бяха регистрирани 360 960 нови случая на заразяване, с което общият им брой вече приближава 18 милиона.

БТА