Броят на смъртните случаи от COVID-19 в Индия надхвърли 200 000 души след рекорден брой новозаразени заради недостиг на болничен персонал и на медицински кислород и други консумативи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Втората вълна на зараза в Индия доведе до над 300 000 новозаразени на ден през последната седмица, претоварвайки болниците и крематориумите.

През последните 24 часа в страната са регистрирани 360 960 новозаразени, поредният световен рекорд по този показател, с което общият брой заразени в Индия стана близо 18 милиона. През последното денонощие са починали още 3293 души, най-смъртоносният ден досега, като общият им брой по официални данни става 201 187 души.

В столицата Делхи линейки чакат с часове на опашка да откарат жертви на COVID-19 в импровизирани крематориуми в паркове и паркинги.

В Делхи започнаха да пристигат от Великобритания доставки на медицински кислород и медицинско оборудване, включително апарати за обдишване (респиратори) и кислородни концентратори. Подобни доставки се очакват и от Ирландия, Германия и Австралия.

Няколко държави са преустановили полетите от Индия.