„Америка отново тръгва напред“, заяви днес президентът Джо Байдън в първата си реч пред двете камари на Конгреса по случай първите сто дни от управлението си, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

„Сега - след само 100 дни - мога да се отчета пред страната: Америка отново тръгва напред, превръщайки опасността в перспектива, кризата - във възможност, а поражението - в сила“, каза Байдън.

Той изтъкна, че правителството му работи за връщане на доверието в демокрацията и показва, че може да постига резултати.

За първи път в историята две жени заеха места зад президента в обхвата на телевизионните камери: Нанси Пелоси, председателка на Камарата на представителите, и Камала Харис, станала през януари първата жена, избрана за вицепрезидент и първата цветнокожа жена на този пост.

В речта си, често прекъсвана от аплодисменти, президентът демократ представи план за инвестиции за 2,3 трилиона долара, целящ създаването на милиони работни места за американците и осигуряване на икономически ръст за трилиони долари за много години напред.

„И това потвърждава каквото винаги съм казвал: Уолстрийт не е изграждал нашата страна. Средната класа построи нашата страна, а профсъюзите изградиха средната класа“, добави Байдън.

„Знам, че някои от вас се питат дали тези работни места са за вас. Вие се чувствате изоставени и забравени в една икономика, която бързо се променя“, заяви президентът.

Той увери, че почти 90 процента от работните места в инфраструктурата, предвидени в неговия план, представен миналия месец, „не изискват университетски дипломи“.

Байдън подчерта, че предложената му данъчна реформа ще „награждава работата, не богатството“ и ще въздейства на „три десети от единия процент (най-богати - бел. ред.) американци“.

Правителството също възнамерява да засили борбата срещу милионерите и милиардерите, които укриват данъци.

„Вижте, не целя да наказвам никого - но нямам намерение да увеличавам данъчното тегло върху средната класа на тази страна“, заяви той. „Това, което предлагам, е справедливо.“

Държавният глава коментира и расовите отношения в Америка, като обърна внимание на заплахата от белия супремацизъм.

„Всички сме виждали коляното на несправедливостта, поставено на врата на Чернокожа Америка. Няма да игнорираме това, което са открили разузнавателните ни служби - най-смъртоносната терористична заплаха в страната ни днес идва от белия супремацистки тероризъм.“

Президентът защити и полицията, което предизвика аплодисменти в залата, като подчерта, че „повечето униформени мъже и жени носят значката си и служат на своите общности с достойнство“. Байдън обаче отбеляза, че трябва да бъде свършена работа, „за да се възстанови доверието между органите на реда и хората, на които служат, за да се изкорени системният расизъм в нашата правораздавателна система“.

Заради ограниченията, свързани с коронавирусната пандемия, само 200 души, вместо над 1600 в нормални години, присъстваха в конгресната зала. Джон Робърт беше единственият присъстващ съдия от Върховния съд. Външният министър Антъни Блинкън и шефът на Пентагона Лойд Остин също бяха в залата, но останалите членове на кабинета гледаха речта по телевизията, отбелязва Франс прес.