Правителството в оставка ще внесе българския План за възстановяване и устойчивост в канцеларията на Европейската комисия и така страната ни ще успее да влезе в крайния срок за подаване на документите, който е 30 април. Това обяви днес от дома си премиерът в оставка Бойко Борисов. 

„Утре ще пратим и Плана за възстановяване и развитие, ако искат да го подписват. И щаб не направиха, и план нямат, само казват не е хубаво!“, заяви в типичния си стил Борисов. 

Решението му е в пълен разрез с обявеното намерение от отговорника по Плана - Томислав Дончев. Още преди десетина дни той заяви, че не смята да внесе документите, защото смята, че не е честно. Парите щели да се ползват през следващите 6-7 години и било най-добре планът да бъде внесен от следващо правителство. След като обаче вчера стана ясно, че партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ няма намерение да опитва да прави кабинет и че най-вероятно се върви към нови избори, явно че и решението на Борисов и министрите му е променено. 

„Това не е Библията и може да се преработва“, каза Борисов, имайки предвид, че и новите управляващи вероятно ще получат разрешение от ЕК да доработят плана или да променят нещо в него. 

Внасянето н време в деловодството на ЕК е важно, защото това означава, че ако родните идеи бъдат одобрени, ще започнем да получаваме финансиране по-рано. България има право на малко над 12 млрд. лв. безвъздмездни средства и почти 10 млрд. лв. кредити, които обаче засега София смята да не ползва. 

Междувременно днес се очаква бюджетната комисия в Народното събрание да обсъди идеите, залегнали в плана. Все пак е важно да се знае, че внасянето му и изпълнението му са прерогатив на изпълнителната власт, докато законодателната има по-скоро съвещателни правомощия. 

При всички положения време за голяма и сериозна преработка няма.