Руската прокуратура спря дейността на общественото движение "Щабовете на Навални", носещо името на затворения Алексей Навални, главния критик на президента Владимир Путин.

Решението на московската градска прокуратура беше оповестено от Иван Жданов, директор на Фондацията за борба с корупцията на Навални. Организацията е обявена с решение на Министерството на правосъдието на Русия за чуждестранен агент, предаде бизнес порталът РБК.

От публикувания документа става ясно, че в резултат на проверката прокуратурата заключава, че движението извършва екстремистки дейности. Прокуратурата иска да спре работата на централата на Навални преди решение на съда, забраняващо работата на организацията в Русия.

Днес в Москва започна процес по искане на прокуратурата за признаване на Фондацията за борба с корупцията (ФБК) и Фондацията за защита на правата на гражданите (ФЗПГ) за екстремистки организации.

В хода на делото обвинението поиска да бъде спряна дейността на двете организации, съобщиха адвокатите на двете организации в приложението "Телеграм", цитирани от РБК.

Според Жданов искането на прокуратурата за спиране на дейностите на двете организации е подкрепена с решението за спиране на дейността на щаба на Навални.

„Съдът получи заявление за предварителни обезпечителни мерки под формата на забрана за извършване на определени действия във връзка с организации с нестопанска цел ФБК и ФЗПГ. Това заявление все още не е разгледано от съда, съдията го разглежда еднолично “, каза представител на Московския градски съд пред РБК. „Съдът не се е произнесъл за забрана на дейности срещу движението "Щабовете на Навални“, добави той.

Делото е засекретено и се гледа при закрити врати.

Московската прокуратура обяви иска пред съда на 16 април. Министерството заяви, че след проверка на тези организации, те са стигнали до заключението, че „действителните цели на тяхната дейност са да създадат условия за промяна на основите на конституционния ред, включително използване на сценария на„ цветната революция “. След това надзорният орган заяви, че ФБК, "Щабовете на Навални" и ФЗПГ извършват дейности на чуждестранни и международни организации в Русия, по отношение на които е взето решение дейността им да бъде призната за нежелана.

На 20 април столичната прокуратура обяви, че е предоставила „всички необходими доказателства“ за "екстремистката дейност" на ФБК и ФЗПГ, припомни РБК. Тези организации „дестабилизират социално-политическата ситуация в страната, включително като призовават към насилствени действия, екстремистки дейности, масови размирици, като се опитват да въвлекат непълнолетни в незаконни дейности, което в редица случаи се потвърждава от съдебни актове, влезли в юридическа сила ", каза тогава московската прокуратура.