ЦСКА-София би "Левски" с 2:0 в мач от 26-ия кръг на Първа лига - последният от първата фаза на шампионата.

Жул Кейта откри в 14-ата минута, а в 37-ата Жорди Кайседо удвои. "Червените" пропуснаха още няколко чисти възможности, можеха да спечелят по-убедително.

След втория гол фенове на "сините" слязоха на пистата откъм сектор Б, явно в опит да стигнат до терена, но бързо бяха спрени. Навлезе полиция, за да осуети нахлуване.

На трибуните имаше 4000 души, като противоепидемичните мерки зад двете врати не се спазваха и това не е изненада. Това е първият кръг тази година, в който бяха допуснати зрители на стадионите. Условието това да продължи и занапред бе мерките срещу коронавируса да се уважават.

Днес обаче маски не се носеха, а дистанция се спазваше донякъде само в секторите "А" и "В".

"Левски" започна много надъхано явно с идеята да елиминира игровото изоставане до ЦСКА-София. Още в първите минути Мартин Петков изпълни отлично свободен удар отляво и топката кацна на напречната греда над Густаво Бусато, който нямаше как да реагира.

Лека полека обаче символичните гости започнаха да налагат стила си. Двубоят стана интересен за гледане.

В 14-ата минута Варела центрира отляво и топката отиде на главата на Кейта, който макар че не е сред най-високите и в двата отбора, успя да простреля вратаря Микулич - 1:0.

Следващите минути бяха изцяло на "червените". Близо до 2:0 в две ситуации бе Кайседо. А Георги Йомов, който замени контузилия се Кейта, доста изтормози отдясно отбора, чийто юноша е. Той също пропусна да удвои, изскочил сам срещу Микулич. 

Попадението за 2:0 "се опече" в 37-ата, когато при продължителна акция и детински грешки от страна "сини" бранители, Кайседо имаше и спортно щастие с два рикошета. Логичен развой.

Последва ситуация, при която имаше съприкосновение между вратаря на "Левски" и Кайседо в наказателното поле, а съдията Ивайло Стоянов отсъди корнер.

След това стотина "левскари" застрашително се насочиха към терена. Разминна се без грозни сцени и сблъсъци, но е сигурно, че закъсалият за пари "Левски" ще понесе глоба от БФС. Запалянковците бяха спрени малко, след като стъпиха на пистата.

Тимът на Живко Миланов, който продължава да води отбора в отсъствието на лекуващия се от коронавируса Славиша Стоянович, започна след почивката така, както и преди нея. И този път стигна и до смислени опасни атаки, а не само до статични положения, но Бусато бе на мястото си.

На отсрещната врата обаче ситуациите бяха много по-чисти. Кайседо не се ориентира добре срещу Микулич след час игра, а малко след това Йомов пак се размина с гола.

И това бе всичко. ЦСКА-София спечели и през есента, а двата тима няма да играят във втората фаза един срещу друг - "Левски" ще се бори за местата от седмото до десетото. 

"Сините" завършиха девети, а "червените" - трети.

В късния мач "Царско село" отнесе останали без много титуляри "Арда" с 4:0 като домакин. Така столичният отбор остава осми с 34 точки и вече мисли за битките за 7-ото място, което дава право на бараж за евротурнирите. Тимът от Кърджали е четърти на 5 точки от ЦСКА-София.

В понеделник са срещите ЦСКА 1948 - "Локомотив" (Пловдив) и "Ботев" (Пловдив) - "Лудогорец", след които ще е ясно всичко в топ 6.