"Авторът на "Бойко разбойко" сега ме нарича "Мая полицая". Не това са хората, които ще ми искат оставката, тяхната хората по улици и площади я искат от месеци"

Така Мая Манолова, председател на ПГ на "Изправи се! Мутри вън" и шеф на временната комисия за ревизия на управлението в последните 10 години, отговори на депутата Тома Биков от ГЕРБ чрез бТВ. Преди ден той, заедно с други представители на партията от централата на ГЕРБ поискаха оставката на Манолова от временната комисия.

Поводът - посещение на Манолова и депутати от комисията (без представители на ГЕРБ и ДПС) в държавното дружество "Булгартрансгаз". А причината за посещението - отказ - по думите на Манолова, от страна на държавното дружество да предостави документи, свързани с българската част от "Турски поток", която от ГЕРБ предпочитат да наричат "Балкански поток". Отказът пък бил с аргумент, че до 26 април "Булгартрансгаз" трябваше да предостави документация на парламента, но нямали скенери и не можели да се впишат в срока, за да представят данните в електронен вид. 

Манолова и днес разказа, че вчера всъщност е имала среща с директора на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов - по негово искане. Депутатката обаче преценила, че е редно да отиде със свои колеги от парламентарната комисия, поканила и представители на ГЕРБ и ДПС, но "те явно са имали други ангажименти".

По думите й от дружеството първо обяснявали, че става въпрос за хиляди страници документация, а накрая Теменужка Петкова даже казала, че става дума за 800 000 документа. 

"Става дума за 3 млрд. лв. за "Турски поток", или "Балкански", или "Български" - както искате. Те го наричат "Български поток" и има някакво основание - защото похарчиха 3 млрд. лв., не 3 лв. за него и искаме да знаем как", обясни Манолова.

И продължи:

"Ние сме народни представители, комисията е създадена с решение на Народното събрание. И изискахме документи. Имахме уговорена среща в 16 ч. по покана на директора на "Булгартрансгаз". Оказа се, че той няма да предостави документите и на хартиен вид, трябвало да има разрешение от министъра на енергетиката... 

Истеричната реакция на ГЕРБ навява само усещане, че има какво да крият. Не виждам какъв беше проблемът да кажат, че ще предадат документите с два дни закъснение, щом са толкова много"

Мая Манолова се зачуди и защо от ГЕРБ реагират от партийната си централа по повод "Булгартрансгаз".

"ГЕРБ ли е принципал на "Булгартрансгаз"? Партията-майка ли е принципал? Теменужка Петкова е министър на енергетиката в оставка. Тя по конституция подлежи на парламентарен контрол."

И припомни, че България е парламентарна република и никоя държавна структура няма право да отказва документи на Народното събрание. Манолова допусна, че "истерията в ГЕРБ ще е още по-голяма, когато повикаме и директора на "Автомагистрали", за да го попитаме как така 5 млрд. лв. отиват в дружество, което няма капацитет да строи такива огромни инфраструктурни проекти".

Предстоят проверки и на Министерския съвет, заради начина, по който са разпределяни милиарди без санкция на Народното събрание, програмата за енергийна ефективност или т.нар. саниране.

От "Изправи се! Мутри вън" обявиха, че за тях и мораториумът, гласуван от парламента върху решения на правителството, не е противоконституционен, както твърдят от ГЕРБ:

"Много внимателно сме проучили практиката на Конституционния съд, да, има отменен мораториум, но там става дума за това, че в него няма срок, а сега такъв има и той е достатъчно кратък - до избор на ново правителство." 

"Народното събрание е в състояние да забрани на правителството да харчи пари, да назначава хора, да отдава плажове на концесии. Те подмениха всичко в енергетиката, сменят хора в икономиката, във военнопромишления комплекс, даже директорите на библиотеки подмениха", заключи Манолова и обяви, че това трябва да се спре.