ГЕРБ внася конституционна жалба срещу решението на българския парламент да гласува мораториум върху възлагането на концесии, назначения в ръководства на държавни дружества и болници, разпоредителни сделки и др., направени от сегашното правителство в остава. Това обявиха преди малко от партията на официална извънредна пресконференция от централата си. Намерението им беше заявено още вчера, но днес вече то е официализирано. 

"Въпросното решение рязко противоречи на Конституцията, нарушавайки разделението на властите. Де факто се ограничава дейността на Министерски съвет, но и на всеки орган, чийто функции са отредени с конституцията или със закон", обяви вицепремиерът и външен министър, но и юрист, Екатерина Захариева. 

Според ГЕРБ решението на НС спира или поне ограничава много от действията в съдебната система, в президентството и други важни за нормалното функциониране на държавата институции. 

Припомняме, че мораториумът бе прокаран, заради опитите на ГЕРБ да назначава свои хора в критично важни държавни дружества, които после трудно могат да бъдат сменени по политически причини. Един от големите примери бе смяната в борда на директорите на Български енергиен холдинг. То обаче днес бе спряно от Софийски градски съд. 

Юристите на ГЕРБ смятат, че вече има конституционна практика, която показва ясно, че НС няма право на такива ограничителни действия. Искането за тълкувателно решение ще бъде внесено в понеделник в 9.00 ч.