Новият участък от софийското метро ще бъде открит днес с водосвет. Церемонията ще се проведе на метростанция „Мизия/Нов български университет“, която се намира в “Овча купел“. 

Участъкът е с дължина 4 км от ж.к. „Красно село” през ж.к. „Овча купел” до Околовръстен път при кв. „Горна баня” и има общо 4 метростанции - „Овча купел”, „Мизия/Нов български университет”, „Овча купел 2” и „Горна баня”. С пускането на тези 4 км от Линия 3 дължината на столичното метро става 52 км с 47 станции.

Метрото по тази отсечка тръгва в 12 часа. Строителството започна през лятото на 2017 г. Това е един от двата етапа, реализиран и с финансиране в размер на 102 млн. евро по оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”. Според разчетите с новите 4 станции метрото ще превозва първоначално още около 25-30 000 пътници дневно.

Заедно с пускането в експлоатация на четирите нови станции ще заработи и открит буферен паркинг до последната метроспирка при околовръстния път с „Горна баня”. Той е на три нива, свързани помежду си. Новите паркинги ще са 3 и общо местата за паркиране са почти 700.