По време на третата вълна са били засегнати повече бременни жени. А бебета на родилки с COVID имат проблеми с адаптацията.

Тези свои наблюдения споделиха пред бТВ гинелокожката доц. д-р Петя Андреева и неонатологът д-р Борислав Дангъров от болница „Щерев“.

По време на третата вълна имаше най-голям брой случаи на ден, така че неминуемо бяха засегнати и повече бременни жени, посочи доц. Андреева. Тя отбеляза и че при тях, когато са със симптоми, може да настъпи бързо влошаване.

„COVID-19 е ново заболяване, тепърва го наблюдаваме и правим изводи. Протичането може да бъде бързо и неочаквано и тогава не може да се каже, че някой е закъснял с постъпването си в болница. Смятам, че над 99 на сто от случаите на бременни жени са добре наблюдавани и лекувани“, каза тя.

По време на третата вълна през март и началото на април имаше няколко случая на починали родилки в страната. 

Лекарите специалисти отчитат и промяна в състоянието на норовородените с майки с положителен PCR по време на този трети пик на епидемията.

„При първата вълна на коронавируса родилките идваха без симптоми или със скромна симптоматика, просто с положителни PCR тестове. Техните бебета се раждаха здрави с нормална адаптация, ние ги приемахме като нормални здрави бебета и наблюдението над тях се продължаваше от личните лекари“, обясни д-р Дангъров.

„При третата вълна голяма част от бременните, които идват да раждат, първо са симптомни, но това, което наблюдаваме като неонатолози, е, че при много голям процент от бебетата, родени от такива майки, адаптацията е затруднена. Те имат нужда от различна по обем неонатална интензивна терапия като кислородотерапия в първите часове, за да се адаптира бебето, прилагат се инфузии, антибиотици“, добави той.

По думите му друга част от новородените - може би най-големият процент - много трудно се захранват, те са с балонирания (подут корем с газове - бел. ред.), повръщания... 

Много специални грижи се полагат за новородените деца от майки, които са с PCR тест, от момента на тяхното раждане до тяхното изписване.

При деца, чиито майки са с положителен PCR, се подхожда много внимателно при поставянето на ваксините, които се правят по принцип на всички новородени. По ваксинационния календар след раждането на детето то се имунизира срещу хепатит Б в първите 24 часа, а след това се поставя и БЦЖ ваксината. 

Но децата на родилки с коронавирус се проследяват - прави им се веднага тест.

„100% от тестовете, които правим в нашата болница, са отрицателни. Отрицателен PCR не означава, че това е крайният вариант, че е сигурното. Между 8-ия и 14-ия ден се препоръчва втори PCR тест. Имаме информация от нашите колеги в университетските болници, в които има разкрити COVID отделения, че постъпват деца с COVID в неонатален период, точно на такава възраст - 7-10 дни“, обясни още д-р Дангъров.

Така че по думите му имунизациите на новородените се отлагат толкова, колкото трябва“, действа се винаги в интерес на детето.

Той разказа и как наскоро бебе на 14 дни се върнало в болницата, направеният тест показал, че е с коронавирус, не се хранело добре, повръщало. Така че имунизациите му били отложени с още 14 дни, защото било абсолютно противопоказано в този момент да бъде ваксинирано..

„Коронавирусът е непозната инфекция и никой не може да отговори какво би се случило, ако едно дете бъде ваксинирано със задължителните ваксини в родилното отделение и то е болно от коронавирус“, подчерта неонатологът.

Друг важен въпрос е за имунизацията на бременните жени срещу COVID-19. Препоръките на експертния съвет по гинекология бяха те да не се ваксинират. Все повече изследвания обаче показват, че ваксините нямат по-различно и по-опасно действие при бременни. Последно преди дни резултатите от изпитания огласиха от „Пфайзер“ и „Модерна“.

„Световните препоръки са бременните жени да бъдат ваксинирани. Това е важно първо за тяхната сигурност, но и така антитела минават към плода. Над 94 хил. бременни жени вече са били ваксинирани по света без проблеми“, посочи доц. Андреева.