Така нареченият индийски вариант на коронавируса е засечен за първи път в Белгия при група студенти, пристигнали този месец от Индия с прекачване на парижкото летище Роаси („Шарл дьо Гол“), предаде Франс прес, като се позова на белгийски официален източник.

От канцеларията на комисаря към белгийското правителство, отговарящ за борбата с коронавируса, Педро Факон, потвърдиха за АФП съобщения на медии и на белгийски експерти.

Общо 20 индийски студенти са с положителен тест за новия вариант и са под карантина във фламандските градове Алст и Льовен, където пристигнали в средата на месеца, за обучение.

Според специалисти те са станали жертва на „свръхразпространител“, вероятно в самата група, по време на пътуването с автобус от района на Париж до Белгия.

От пристигането си заразените студенти се намират под строга карантина. С т.нар. индийски вариант са заразени 20 от общо 43-ма студенти, каза Еманюел Андре от Католическия университет в Льовен.

Индия в момента е на второ място в света по брой на регистрираните случаи на коронавирус от началото на пандемията - над 16,2 милиона. Смъртните случаи в страната наближават 187 000. Вчера тя постави рекорд по новорегистрирани случаи за ден - близо 315 000. 

Индийският вариант на коронавируса, обозначаван като B1617 беше открит в Индия през октомври 2020 г., припомня Би Би Си.

Тестването във втората по население страна в света не е достатъчно масово, за да се определи точно степента на разпространението му. Знае се, че от 361 генно анализирани проби от януари до март 220 са го съдържали в западния щат Махаращра. Установен е вече в 21 страни, а в Обединеното кралство са регистрирани 103 случая от 22 февруари насам.

Вчера Обединеното кралство вкара Индия в т.нар. си "червен списък", което означава, че за повечето индийски граждани е забранено да пътуват до Великобритания.

Здравните власти в Англия са регистрирали този вариант в графата "в процес на изследване", но досега не са го класирали сред вариантите, които са причина за безпокойство.

Науката още не знае дали той е по-заразен или резистентен на ваксини.

Д-р Джереми Камил, вирусолог от Държавния университет в Луизиана, казва, че една от мутациите му е подобна на тези, наблюдавани при варианти, идентифицирани в Южна Африка и Бразилия. И тази мутация може да помогне на вируса да избегне антитела в имунната система, които могат да се борят с коронавирус въз основа на опит от предишна инфекция или ваксина.