Десетки хиляди войници от британските колонии, които са се сражавали през Първата световна война, не са били почетени по подходящ начин поради „ширещ се расизъм“, се казва в доклад, поръчан от организация, натоварена да почете паметта им, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Според доклада между 45 000 и 54 000 войници, главно африкански и индийски, не са били почитани равностойно на белите им колеги в Европа, по-специално с общи паметници, а не толкова с поименни погребения.

Най-малко 116 000 други, потенциално до 350 000, родом от Източна Африка и Египет, „не са били отбелязани с имената им, а вероятно и въобще“, се добавя в документа.

Той цитира губернатора на колонията, превърнала се в държавата Гана, който през 1923 г. твърдял, че „средностатистическият коренен жител не би могъл да разбере или да оцени паметна плоча“.

В основата на тези решения са били упорити предразсъдъци, предубедени идеи и широкоразпространен расизъм в имперските нагласи по онова време.

Документът е бил изготвен от специален комитет, създаден от комисията на Общността на нациите за военноременните гробове (Commonwealth War Graves Commission CWGC), натоварен да почете паметта на 1,7 милиона войници от Общността на нациите, загинали двете световни войни, след критичния документален филм от 2019 г. по въпроса „Незапомнените“.

Като каза, че приема заключенията и установените недостатъци в този доклад, CWGC поднася безусловните си извинения.

„Признаваме грешките от миналото и дълбоко съжаляваме и ще действаме незабавно, за да ги поправим“, добави директорката на комисията Клер Хортън.

За Дейвид Лами, лейбъристки депутат, който представи документалния филм, никакво извинение няма да поправи недостойното отношение към онези, които са били забравени.

„Въпреки това тези извинения ни дават повод и като нация да проучим ужасната глава от нашата история и да отдадем дължимото на всеки от тези войници, жертвали живота си за нас“, добави Лами в туитър.