Чехия даде на Русия срок до края на другия месец да намали числеността на персонала на посолството си в Прага до този на чешкото дипломатическо представителство в Москва, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Вчера новият чешки министър на външните работи Якуб Кулханек, който зае поста по-рано същия ден, даде на Русия ултиматум до днес да позволи на 20-имата служители на чешкото посолство в Москва, които изгони, да се върнат. Искането обаче не бе изпълнено.

В събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага, след като каза, че двама руски агенти са причинили през 2014 г. експлозия в оръжеен склад в страната, при която загинаха двама души. Чешките власти заявиха, че взривените оръжия са принадлежали на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Русия отрече обвиненията и нарече действията "провокативни и недружелюбни". Тя на свой ред обяви в неделя, че експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, което е по-малко от руското в Прага.

По оценка на чешкото министерство на външните работи персоналът на посолството на страната в Русия наброява 24 души - 5 дипломати и 19 технически служители. Руското посолство в Чехия пък наброява 94 сътрудници - 27 дипломати и 67 технически служители.

Руският посланик в Прага Александър Змеевски пристигна в чешкото министерство на външните работи за среща с неговото ръководство.

Чешките власти междувременно засилиха охраната на руското посолство в Прага.

Руският посланик Александър Змеевски излиза от външното министерство в Прага Снимка АП БТА.

По-рано днес Русия заяви, че ще предприеме нови ответни мерки на всякакви нови действия на Чехия срещу руски дипломати, в обстановка на ескалиращ шпионски скандал между двете страни, предаде Ройтерс.

Това е най-острият спор между двете страни от края на комунистическата ера през 1989 г. Той настъпва в момент на растящо напрежение в отношенията между Русия и Запада. През изминалата седмица Москва експулсира и дипломати от България, Полша и САЩ като ответна мярка на техни изгонени руски дипломати, отбелязва Ройтерс.

Чехите казват, че загубата на 20 дипломатически служители на практика е парализирала работата на посолството й в Москва, което е много по-малко от руското в Прага.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини чешките власти, че изнасят представление и обеща, че Москва ще предприеме още ответни мерки, ако Прага прибегне към нови действия към руски дипломати.

"Ако сме на пътя на конфронтация, който е избрала Прага, ще има подходящ отговор", заяви Захарова за радио "Говори Москва", цитирана от РИА-Новости.