Германският конституционен съд отхвърли жалбите срещу участието на Германия във възстановителния фонд на ЕС, който предвижда 750 милиарда евро за справяне с щетите от пандемията.

Протестът срещу участието на Германия в плана бе заради де факто общото взимане на дългове с останалите членки на ЕС, срещу което Германия има твърда позиция.

„Next Generation EU“ – това е името на плана за възстановяване, който Брюксел даде на новия фонд. Споразумението за него ЕС постигна през юли миналата година при обсъждането на новия бюджет. Общо 1,8 трилиона евро ще бъдат разпределени до 2027 година, от тях 750 милиарда ще са за възстановяване на щетите от пандемията. Една част от тези пари ще са директни плащания, а другите ще са кредит. Пари за фонда ще се търсят на финансовите пазари, като това, че кредитополучателят е целият ЕС, ще ги направи много по-изгодни за взимане, отколокто, ако всяка членка ги заема сама. От друга страна това е съвместно взимане на заем, при което рискът се разпределя между всички, но се използва кредитното реноме на страни като Германия и Холандия и затова Берлин отхвърляше тази идея.

Парите трябва да се върнат на кредиторите до края на бюджетния период. 

За да започне търсенето им на финансовите пазари обаче трябва всяка членка на ЕС по отделно да ратифицира решението. Бундестагът и Бундесратът го ратифицираха в края на март, но след като решението бе обжалвано от създателя на „Алтернатива за Германия“ Бернд Луке в Конституционния съд, процедурата бе блокирана. След решението на съда от вчера, президентът Щайнмайер вече може да подпише ратификацията и тя да влезе в сила.