Днешният въоръжен грабеж на инкасо автомобл край Перник напълно наподобява друг такъв от декември месец.

Тогава отново инкасо автомобил бе нападнат в града, а по-късно колата на обирджиите бе открита на автомагистрала "Струма". Извършителите все още не са установени, а откраднатата сума бе в размер на 1 милион лева.

Днес пък ударът се изислява за около 500 000 лв., които специализираната кола трябвало да вземе от заведение.

Четирима са били нападателите, които атакуваха инкасо автомобила, превозващ парични средства от търговски обект на автомагистрала "Струма", съобщи БНТ.

"Корави айдуци!", така ги определи експерт то службите пред Клуб Z. 

Нашият източник обърна внимание, че - макар сумата да изглежда голяма за обикновения човек, тя не си струва риска за толкова тежко престъпление, за което се предвижда присъда от 10 до 20 години затвор (да не говорим, ако някой се окаже рецидивист, има условна присъда, и т.н.).

Източникът ни го сравни с отвличане срещу откуп, което би било по-икономически "издържано" и безопасно.

Крадците обаче никога нямат съвсем прецизна представа за наличността в колите - те следят оборотите, но отгоре-отгоре...

На място бе проведен извънреден брифинг на МВР и прокуратурата. Обирът е станал в района на бензиностанция от голяма верига.

"Тази сутрин, около 10.06 часа, постъпи през националния телефон за спешни повиквания 112, сигнал за обир на инкасо автомобил. Незабавно са извършени заградителни и оперативно-издирвателни мероприятия, които текат и в момента. Това е професионално извършено престъпление", заяви старши комисар Димитър Попов, директор на МВР-Перник.

Откраднати са около 500 000 лева.

"... Но може да бъде и по-малко, и повече. Към настоящия момент не мога да кажа нищо. На по-късен етап, като стигнем донякъде, ще изнесем повече информация", допълни той.

Започнали са процесуално-следствени действия, те текат и в момента. Образувано е досъдебно производство за въоръжен грабеж в особено големи размери.

Четиримата нападатели са се оттеглили с друг автомобил, а единстеното упражнено насилие е удар по лицЕто на единия от охранителите, съобщи окръжният прокурор на Перник Галина Антова.

Инкасо автомобилът е превозвал парични средства от обект на автомагистрала "Струма".

 

Най-агресивният такъв грабеж бе на 22 февруари 2016 г.,, когато в подземния паркинг на "Дъ мол" крадци откриха огън и взеха пари и злато на стойност няколкостотин хиляди лв. от инкасо автомобил. Там обаче прокуратурата има обвиняем, който е осъждан и за убийство преди това.