Темата със „завладяването“ на парк „Росенец“ от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, с която от „Демократична България“ се занимават поне от година, стана изведнъж важна и за ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов се опитват да я изземат от ДБ, анонсирайки днес, че внасят изискуемите 48 депутатски подписа за създаването на временна анкетна комисия, която трябва да обследва законосъобразността на построените обекти в парка (тук трябва да се разбира т.нар. Летен Догансарай), действието (или бездействието) на местните и държавните власти, действията, предприети от НСО. Така от ГЕРБ изпревариха ДБ, която има 27 депутати в парламентарната си група, като председателят й Христо Иванов обяви малко по-рано през деня, че ще се събират подписи за подкрепа за такава комисия.

Комисията, по предложението на ГЕРБ, трябва дасе състои от 12 души, избрани на паритетен принцип.

„Истината трябва да стане известна на всички граждани“, заяви председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, анонсирайки внесеното от партията й предложение.

Оттам обаче не можаха да отговорят на многократно зададения въпрос защо сега, като за сарая в „Росенец“ се знае от години, а събитията с участието на представителите на ДБ там се разиграха миналото лято. И не е ли опит това да се принуди пленарната зала, в това число представителите на дясната коалиция, да гласуват „за“ заедно с изпадналата в немилост ГЕРБ.

Според Десислава Атанасова от управляващата в миналия парламент партия, тогава не предложили създаването на комисия, защото сме били в „предизборна кампания“. Кампания реално обаче по това време нямаше заради липсата на избори. Но пък стана ясно още от изложението й, че според нея „Демократична България“ още по това време си правела кампания за вота за парламент през 2021. Защото посочи, че целта на комисията щяла да е и да се изследват „всички действия на представители на политически партии в „Росенец“. Имаше партии, построили кампанията си на това“. 

„Следете как ще гласуват другите парламентарни групи“ - посочи Атанасова.

Тома Биков пък допълни, че ето, ГЕРБ предлагат такава комисия, защото имат необходимия брой депутати за създаването й, докато от ДБ оставили един лист и който искал – да ги подкрепи.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ бе лаконичен: „Да видим предмета на комсията – какво предлагат те, за какви събития става въпрос“.

А събитията, за които става въпрос са не само дебаркирането на Христо Иванов на плажа до резиденцията на почетния председател на Движението през миналия юли и последствията от това му действие, но и събитията довели до „акцията“ от страна на ДБ.

Припомняме, че тогава съпредседателят на ДБ и двамата му спътници – Ивайло Мирчев и общинският съветник в Бургас Димитър Найденов (сега и тримата са народни представители), бяха грубо изблъскани от плажа от охранители от НСО. Последва словесна престрелка между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов кой е отговорен за службата. В крайна сметка си отиде началника й – сам подаде оставка. След акцията на Иванов последва т.нар. масово плажуване на малката тясна ивица, при което граждани от страната се събраха и кой пеша, кой с лодки, опита да стигне. Срещу тях от ДПС изправиха свои активисти, извозени с автобуси предната вечер. Стигна се до намеса на полицията, която не допускаше „плажуващите“, въпреки че от ДБ бяха извадили надлежно „разрешително“ от общината в Бургас (такива прояви изискват уведомителен режим, б.р.).

С това обаче от ДБ не спряха да оспорват самите строителни разрешителни, дострояването на обекти, сред които и пристанище в „сарая“, затварянето на пътя, обявяването на ивицата за плаж. Последното бе обжалвано от архитекта на резиденцията, но съдът постанови, че плажът е плаж.

Един от двигателите на всички тези събития на местно ниво бе Димитър Найденов от ДБ.

Темата „Росенец“ бе вкарана пак в оборот тези дни. Премиерът в оставка я използва, за да набеди ДБ и ДСБ в „уйдурма“ - така взаимно си помпали рейтингите за предизборната кампания. От ДПС пък направиха обратното. Вчера депутатът Хамид Хамид заяви, че от Движението имали доказателства за това как от ГЕРБ пращали агитки в подкрепа на акцията по масовото плажуване. И имали доказателства за това.

Пред Клуб Z Найденов коментира, че от ГЕРБ дори и да искат,не могат да изземат темата "Росенец" от ДБ. Посочи още, че от парламентарната група вече са събрали подписисте за анкетна комисия и сега предстои разглеждането на двете предложения. "Ние имаме много конкретен обхват на дейността на тази комисия - какво и за какъв период трябва да се разгледа. Аз не разбрах какво точно искат обаче ГЕРБ", посочи той.

"Закъсняха фатално" - коментира в последствие и на брифинг Христо Иванов.

Който също попита какво е пречило на ГЕРБ в 44-тото Народно събрание да сформира комисия за "Росенец" - "като толкова много искат да проверяват себе си". Последното бе препратка към кмета на Бургас Димитър Николов, който е и зам.-председател на партията.