ГЕРБ е десницата в България, това е една от най-уважаваните партии в Европейската народна партия и възнамерява да работи за единството на десните формации в страната. Това каза тази сутрин пред бТВ номинираният за министър-председател Даниел Митов.

„ГЕРБ е дясната партия в България. Ще трябва да разговаряме с останалите и да формираме общи каузи и цели“, каза Митов по повод предстоящите преговори с политическите сили за формиране на мнозинство.

След като президентът Румен Радев връчи вчера на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство, партията има за това срок от седем дни.

„С БСП и ДПС заявихме ясно, че няма да разговаряме“, каза Митов.

„Много малка партия, която едва премина бариерата“, каза Митов за „Изправи се! Мутри вън!“, посочвайки, че вероятно ГЕРБ няма да стигнат до преговори с нея.

„Ние ще отправим официална покана към „Демократична България“ и „Има такъв народ“ и се надявам да се отзоват, за да започнем сериозни разговори“, каза Митов. „Какъв ще е резултатът, ако изобщо има такива разговори, не знам.“

По-рано съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че формацията му няма да преговаря с ГЕРБ.

„Когато с най-голямата партия и най-голямата парламентарна група се прави опит да бъде изолирана, в един момент започват да се оформят неясни констелации, които не са стабилни, не е ясно кой носи отговорност“, каза Митов, отбелязвайки, че така се формира задкулисие. „Втората по големина партия трябва да вземе мандата, ако ние не успеем. За нас най-важното е държавата да има правителство.“

Пандемията, икономическата криза и геополитическите напрежения трябва да бъдат приоритетите на новото правителство, каза Митов.

„България трябва да има ясна позиция, която да стои на страната на съюзите ЕС и НАТО“, подчерта той.