„Демократична България“ е готова да подкрепи правителство на промяната с мандата на „Има такъв народ“ въз основа на програмата му, дори да не участва в него с министри, каза съпредседателят на формацията Христо Иванов пред бТВ тази сутрин.

Той упрекна лидерката на БСП Корнелия Нинова, че с изявленията си от вчера осуетява възможността за реформаторско мнозинство в новия парламент и подарява ролята на балансьор на ДПС. 

 
„Предложение за разговори от ГЕРБ не сме получили - каза Иванов. - Очевидно си говорим през медиите. От самото ни създаване заявихме, че ще се борим срещу модела „Борисов“. Няма как да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ.“
 
Според него Бойко Борисов иска да се оттегли и „да стане Доган“, а Даниел Митов му служи като фасада. Иванов каза, че познава Митов и изпитва симпатии към него.

Лидерът на „Да, България“ даде да се разбере, че е имал неофициални разговори с втората по големина политическа сила в парламента, която се очаква да получи мандат за съставяне на правителство, ако ГЕРБ не успее.

„Аз съм казал пред медиите, че това с кого си говоря не е нещо, което ще докладвам текущо“, каза Иванов.

Той се обяви за „мнозинство на промяната“ в 45-ото народно събрание, но отбеляза, че упреците на Нинова към партиите на протеста, че не са подкрепили предложение на БСП за замразяване на назначения и други управленски актове на сегашното правителство, пречат за образуване на такова мнозинство.

„Когато Корнелия взривява тази възможност, това е изключително притеснително“, каза Иванов.

Той подчерта, че мнозинството от хората, които са поискали промяна, са гласували за „Има такъв народ“ (ИТН), следователно на тази партия се полага да предложи „кабинет на промяната с такава програма и с такъв състав“. 

„Ние предварителни условия няма да поставяме", каза Иванов за евентуални бъдещи преговори с ИТН. „Въпросът е дали в парламента ще се формира мнозинство, което да промени статуквото. Готови сме да подкрепим и без наши представители такъв кабинет.“

„Моят призив е да спрем взаимните атаки“, каза Иванов по адрес на Нинова. 

По думите му твърденията ѝ, че БСП е „подала ръка“ на протестните формации са „леко пресилени“.

„Корнелия Нинова можеше да координира намеренията си за такъв мораториум, това, което беше предложено, беше конституционно непригодно“, каза Иванов. „Корнелия със своите действия атакува възможностите за някакво взаимодействие и позиционира ДПС като нов „златен пръст“.“

Изразът „златен пръст“ се свързва с ролята на партия „Атака“, която позволяваше на правителството на Пламен Орешарски (2013-2014 г.) да си осигурява мнозинство в парламента, макар формално да се разграничаваше от подкрепящите го БСП и ДПС.