Искало ли ви се е някога да си поговорите с Алберт Айнщайн? Да споделите и своята болка за човешката глупост с него? Група американски компании са обединили сили, за да разработят детайлен чатбот, който с помощта на изкуствен интелект се опитва максимално да се доближи до легендарния учен.

Сайтът einstein.digitalhumans.com пресъздава вида, гласа, маниерите и в някаква степен характера на Айнщайн. Концепцията е на UneeQ, която разработва и други дигитални личности. Характерът на Айнщайн е проектиран и осигурен от специалисти от Йерусалимския университет и от дигиталната машина за отговори Wolfram Alpha. Лицето е творение на артисти, анимацията - на дигитални аниматори, а гласът е изработка на Aflorithmic. Възстановяването на лицето е било по-лесно поради наличието на множество кадри на учения. Гласът му обаче е бил истинско предизвикателство - в единственият запазен негов запис, той говори с тежък немски акцент, бавно и любезно. Затова в крайна сметка гласът му е по-скоро подобие, а не реална реплика на оригинала.

Въпреки това чатботът Айнщайн не звучи неестествено. Роботският ефект в гласа му е сведен до минимум.

Кратък тест показва, че познанията му са свързани основно с базови научни дефиниции и информация за живота на истинския Айнщайн. Потребителите могат да направят и кратък тест, да получат лекция за смисъла на образованието, съвети за живота.

Чатботът реагира около три секунди, но ако си поиграете с него, често ще чувате - "Дори най-големите мозъци трябва да продължават да се учат. Това не е тема, за която съм обучен засега."