Русия гони двама български дипломати като ответна мярка след експулсирането от България в края на март на двама руски шпиони. Това става ясно от съобщение на руското външно министерство, цитирано от РИА Новости.

"Експулсираните служители на Посолството на България в Москва трябва да напуснат територията на Руската федерация до 72 часа", гласи изявлението.

Москва гони първия секретар на "Консулската служба" към българското посолство и първия секретар на "Службата по търговски и икономически въпроси", уточняват още от министерството.

По-рано през деня руското външно министерство привика българския посланик в Москва Атанас Кръстин и му връчи нота с ответни мерки след експулсирането на двама руски дипломати от София в края на март.

На 22 март министерството на външните работи на България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. На 23 март нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на руското посолство, съобщиха от МВнР.

В хода на разследване на българската прокуратура бе установено, че двама граждани на Руската федерация са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения. За шпионаж в полза на Кремъл бяха обвинени и българи от военното разузнаване.

Изгонени бяха офицерите от руското външно разузнаване Максим Рибкин, първи секретар в посолството на Руската федерация, и Александър Зинкин, втори секретар. 

Москва призовава западните столици да се успокоят и да се откажат от "масивната антируска психоза", за да се преодолеят съществуващите различия.

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Призоваваме всички да се успокоят, да се откажат от масивната антируска психоза и конструктивно, спокойно да водят диалог, за да се преодолеят съществуващите различия", подчерта Песков.

Според него днес много страни без основание обвиняват Москва във всяка хакерска атака.

"Русия винаги реагира на недружелюбни атаки... Но оставаме отворени за диалог", увери говорителят на руския президент. "Всъщност напоследък между Москва и редица държави възникна известно напрежение. Русия в никакъв случай не е инициатор на това напрежение", категоричен бе Песков

Говорителят на Кремъл обяви, на фона на обострените отношения с Чехия, че руският президент Владимир Путин не възнамерява да води преговори с лидерите на страната.

"Решението на чешките власти да експулсират руски дипломати върви в посока на това да разруши двустранните отношения", каза Песков. "Ние, смятаме това поведение на Прага за абсолютно необосновано, разрушително от гледна точка на двустранните отношения. Считаме, че тази линия на Прага е лишена от здрав разум", обяви той.