Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министър-председателят Бойко Борисов провел телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Държавният глава на Турция поздравил премиера за победата на изборите, съобщават от правителствената пресслужба.

Ердоган определил като впечатляващ успеха на ръководената от Борисов политическа сила, която на пети поредни парламентарни избори постига най-висок резултат, като същевременно носи вече година тежката отговорност за справяне с пандемията в страната.

В рамките на разговора премиерът Борисов и президентът Ердоган обсъдили ситуацията с пандемията в България и Турция и изразили надежда, че в най-скоро време опасността от COVID-19 ще отмине и условията за туризма и бизнеса ще се нормализират.

Борисов изтъкнал, че през изминалата 2020 г. се наблюдава значителен спад в туристическия поток между двете страни, вследствие на тежката световна здравна криза. Борисов изразил увереност, че това е само временен негативен ефект на пандемията, който може да бъде преодолян още през настоящата година, включително и с помощта на ваксинирането срещу COVID-19.

Министър-председателят Бойко Борисов посочил традиционно добрите отношения между България и Турция, които в последните години се развиват активно в дух на добросъседство и взаимно уважение.

Премиерът акцентира върху отличното сътрудничество в областта на миграцията и върху нулевия натиск на общата ни граница. Борисов напомнил, че преди година двамата с президента Ердоган се срещнаха в Анкара, където дискутираха именно справянето с миграционния натиск, така че да има сигурност и стабилност в региона.

Премиерът Борисов изтъкнал още, че Турция е един от водещите икономически партньори на България. През кризисната 2020 година стокообменът между двете страни е почти 4 млрд. евро, а през същата година потокът турски инвестиции у нас е в размер на 18.6 млн. евро.

Министър-председателят изразил увереност, че с отминаването на пандемията икономическата активност ще започне да се повишава отново в подкрепа на просперитета и на двете държави.

В хода на телефонния разговор премиерът Бойко Борисов поздравил турския президент Ердоган по повод свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.