Макс Верстапен ("Ред Бул") спечели втория старт за сезона във Формула 1 - Гран При на Емилия-Романя, на пистата "Енцо и Дино Ферари", известна повече като "Имола".

Втори на драматичното състезание, преминало на мокра писта в началото, трудни условия, сблъсъци и завъртания, е Люис Хамилтън ("Мерцедес"), а на подиума заслужено се качи и Ландо Норис ("Макларън"). Следват пилотите на "Ферари" Шарл Льоклер и Карлос Сайнц, които записаха добро представяне на домашната си писта.

Хамилтън се оказа девети по средата на надпреварата, спряна заради тежък инцидент, след като допусна грешка и излезе от пистата, но някак отново успя да потегли. Той си извоюва призово класиране, а в генералното подреждане остава първи, тъй като в края взе допълнителната точка за най-бърза обиколка.

Люис имаше първата позиция след вчерашната квалификация, но не потегли по най-добрия начин и бе пресиран от пилотите на "Ред Бул", като третият Верстапен поведе колоната. Част от предното крило на болида на световния шампион се отчупи заради преминаване през бордюр.

А Никола Латифи ("Уилямс") претърпя катастрофа и на трасето излезе кола за сигурност. Малко след това и Мик Шумахер ("Хаас") имаше лек инцидент. 

Започна битка по всички части на колоната. След като лидерите направиха по едно влизане в бокса, Верстапен излезе пред Хамилтън, който всячески опитваше да го застигне. На 31-ата обиколка англичанинът изгуби контрол върху болида си при опит бързо да изпревари изостанали пилоти.

Малко след това Джордж Ръсел ("Уилямс") и Валтери Ботас ("Мерцедес") се сблъскаха при страховит инцидент, довел до прекъсване на състезанието, за да бъде почистена пистата. Британецът потърси сметка на опонента си, отивайки при него, но видеоповторенията показаха, че грешката е по-скоро негова.

А надпреварата бе подновена от боксовете. На вече по-сухата писта Верстапен поведе уверено и бързо парира опитите на Норис да го притеснява. До края въпросът бе как ще се подредят пилотите зад нидерландеца.

И днес се видя, че битката между "Ред Бул" и "Мерцедес" този сезон наистина ще бъде много вълнуваща. След две седмици е Гран При на Португалия.