Почти 80 000 души в Германия загинаха от COVID-19 от началото на пандемията досега. Днес цялата страна се преклони пред жертвите на коронавируса. В църквите в цялата страна имаше литургии в тяхна памет, германците запалиха по една свещ на прозорците си, а в Берлин президентът Франк-Валтер Щайнмайер, канцлерът Ангела Меркел и председателят на Бундестага Волфганг Шойбле участваха в тържествено възпоминание в църквата „Кайзер Вилхелм“.

На церемонията в столицата присъстваха и роднини на жертви. Петимата най-важни политици в държавата също бяха там – освен Щайнмаейр, който е организатор на днешния възпоминателен ден, Меркел и Шойбле, присъстваха и председателят на горната камара на парламента Райнер Хаселхоф, както и президентът на Конституционния съд Щефан Харбат. Кметът на Берлин Михаел Мюлер и представители на целия дипломатически корпус също почетоха паметта на жертвите на пандемията.

Щайнмайер призова германското общество за още усилия, за да предпази гражданите си от огромни загуби. Към роднините на починалите поднесе най-искрените си съболезнования. 

„Пандемията остави дълбоки рани. Уморени сме от болестта и спорим кой е най-правилният път. Но е необходимо още веднъж да се откъснем от всекидневните си проблеми и спорове, да се концентрираме в най-важното и да осъзнаем каква трагедия се случи“, призова президентът.

Роднини на загинали разказаха за последните дни на своите близки и каква дълбока пропаст е отворила пандемията в живота им. Дъщери, съпруги, бащи и майки споделиха за загубата си и запалиха по една свещ в памет на всички починали.

„Не сте сами в мъката си“, каза Щайнмайер.