Търговската платформа на българо-американския предприемач Влад Тенев - Robinhood, за втори път в своето съществуване достига до първото място на най-популярните приложения в онлайн магазина Apple - App Store. Така това е поредното доказателство, че проблемите за компанията май са останали зад гърба ѝ и тя продължава да трупа огромна популярност. 

Интересното е, че второто място в класацията отново се държи от финансово приложение - това на платформата за търговия с криптовалути CoinBase. Платформата направи своето първично публично предлагане в петък на технологичната борса Nasdaq и изстреля цената на акциите си до небесата. Цената на един биткойн пъ премина фантастичната граница от 64 000 долара. 

И ако за Coinbase е нормално да се използва информационния повод и да се изкачи в класацията, то новината е много по-важна за Robinhood. Припомняме, че през януари станахме свидетели на един от най-впечатляващите финансови скандали в последните десетилетия, когато група дребни инвеститори успяха да "източат" огромните залози на хеджфондовете по акциите на компанията GameStop. Именно тогава Robinhood, която се маркетира като "демократизатор на пазара", на практика зае страната на големите фондове като забрани на малките играчи да участват в търговията. Последва изслушване пред Конгреса и разследване от щатската комисия по борсите. 

Три месеца по-късно обаче ударът по реноменото на Robinhood е овладян. 

Защо е важно? Защото в новите времена на технологично господство, инвеститорите на рисков капитал следят много изкъсо броя на тегленията на дадени приложения. И според популярността решават дали да инвестират в определена компания.