"Със сигурност ние не подкрепяме увеличаване на правомощията на президента, особено в предизборен период. Не подкрепяме изземване на инициативата на парламента. Ако става дума за това кой ще подписва указа, това не е проблем, но в рамките на дебата ще защитаваме централната роля на Народното събрание".

Това каза в неделя пред БНР Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България". Той коментира внесено от "Има такъв народ" (ИТН) предложение за промяна в Изборния кодекс, според което президентът да назначава членовете на ЦИК.

Христо Иванов повтори позицията на ДБ, че опитът този парламент да излъчи "управление на промяната" трябва да е фокусиран около партията на Трифонов.

"Не можем да говорим за безусловна подкрепа. Нашето условие е наистина това да бъде правителство на промяната, което да има капацитета и персоналния състав, който да реализира тази промяна... Ще подходим конструктивно и добронамерено.

На въпрос той каза, че се надява "да не ни се налага да излъчваме министри в това правителство". "Но да не избързваме, да видим, ако изобщо ни бъде поискана такава подкрепа", добави Иванов.

Той беше категоричен, че ДБ няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ или на БСП и ДПС.

"Страната е изправена пред три кризи - здравна, икономическа и на държавността, наш дълг е да положим усилие да осигурим ефективно управление. Ако това не се получи, гражданите ще трябва да отговорят кой искат да ги управлява". 

За този парламент ще е трудно да се излъчи жизнеспособно управление, смята още Христо Иванов.

Той добави, че политическите сили вече са "на полусъединител на нова предизборна кампания".