"Барселона" разгроми "Атлетик" (Билбао) с 4:0 на финала за Кралската купа на Испания в Севиля. Това е първо отличие за Роналд Куман като старши треньор на "блаугранас", то също така ознаменува завръщането на Жоан Лапорта на поста президент на клуба.

Каталунците вкараха головете само за 12 минути след почивката. Антоан Гразман откри в 60-ата, Френки де Йонг удвои в 63-ата, а на Лео Меси се падна честта да приключи спора с ефектни попадения в 68-ата и 72-ата.

Куриоз - "Атлетик" загуби и втория финал за отличието, при това само в рамките на две седмици. По-рано този месец тимът падна с 0:1 от баския си опонент "Реал Сосиедад" в прекия сблъсък за отличието за 2020 г. Мачът бе отложен от миналата година заради пандемията. И пак беше на същия стадион в Севиля.

"Барселона" превъзхождаше тотално и можеше да спечели дори по-убедително. В самия край гол на Гризман не беше зачетен от ВАР заради засада. Преди почивката Де Йонг удари греда, а веднага след подновяването на играта вратарят Унай Симон спаси състава си в няколко чисти ситуации, преди да капитулира пред французина.

Още началото показа ролите на двата отбора и те бяха очаквани. Както и срещу "Реал Сосиедад" обаче, "Атлетик" бе твърде пасивен и дефанзивен. За 180 минути не създаде нито една 100-процентова голова възможност.

Докато "Барселона" заигра играта си още от първите минути и трябваше да води още в първата част. Гризман и Серхио Бускетс като по чудо не откриха след гредата на Де Йонг, но след час игра баската крепост падна и нататък нямаше съмнение кой ще спечели.

Голът на Меси за 3:0 бе истински шедьовър, за който дълго ще се говори. №10 тръгна от своята половина по десния фланг, напредна, навлезе към вратата, размени двойни подавание с Де Йонг и с техничен удар в долния десен ъгъл порази целта.

Той бе определен за Играч на мача, но наградата прилягаше и на Де Йонг, изработил и попадението на Гризман, преди сам да се разпише.

"Барселона" триумфира с Кралската купа за 31-ви път - никой друг отбор в Испания не е печелил отличието повече пъти. "Атлетик" е номер 2 с 23 трофея, но не го е вдигал от 1984 г., когато печели над Барса с 1:0. Оттогава пада на шести финал, като четири от загубите са от "блаугранас".