60-годишното управление на братята Кастро в Куба приключва. 89-годишният Раул Кастро потвърди, че се пенсионира и предава ръководството на Комунистическата партия на по-младото "изпълнено със страст и антиимпериалистически дух" поколение. Това съобщава БНР. Негов предшественик бе брат му Фидел Кастро.

Пред неколкостотин членове на Комунистическата партия на историческия конгрес Раул Кастро обяви, че напуска службата си като първи секретар на Централния комитет - най-влиятелния пост в Куба. Той осъди икономическата война на Вашингтон срещу Куба, визирайки икономическите санкции, в сила от 60-те години на миналия век, но и подчерта:

"Потвърждавам на този конгрес на партията, че ще развием показващ взаимно уважение диалог и нов вид отношения със Съединените щати, без намерението Куба да се отказва от принципите на Революцията и социализма, за да постигнем това."

Ръководството на партията ще поеме 60-годишният Мигел Диас Канел, който от 2018-а е президент.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви, че Съединените щати не планират незабавна промяна в политиката си спрямо Куба.

Разсекретени документи на ЦРУ показват, че първият опит за покушение срещу Раул Кастро е бил през 1960-а, когато на пилот са били предложени 10 000 долара, за да организира злополука. Мисията обаче е била анулирана.