Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Родната" за Иван Гешев (в смисъл - мястото, откъдето тръгна възходът му) Софийска градска прокуратура вчера се отчете, обилно се самопохвали за годината и завърши с мисъл на Имануел Кант. "Правото никога не трябва да се нагажда към политиката, политиката обаче винаги трябва да се приспособява към правото. Всяка политика трябва да коленичи пред правото." (изговорена от Илиана Кирилова).

Самият главен прокурор пише, че е бил, макар че на разпространените снимки го няма - може би е бързал и пресцентърът не е успял да го "щракне". Това няма как да се разбере, тъй като радостното събитие - с оглед на отчетените отлични резултати, се е състояло без журналисти и, разбира се, традиционно - без въпроси.

Изходната позиция е, че през 2020 г. са регистрирани - по данни на МВР 17 534 броя престъпления (за сравнение през 2019 г. са били 20 382, а през 2018 г. - 22 615). Намалението с 2848 престъпления в сравнение с "безпандемичната" 2019 г. е с близо 14 % - едва ли е трудно да го свържем с това, че на няколко пъти държавата бе почти напълно затворена.

Показва го и броят на криминалните от всички тези престъпления - 15 002 броя през миналата година, срещу 17 684 за предишната и цели 20 179 за 2018 г., т.е. - с една четвърт повече. 

От всички тях престъпленията срещу собствеността традиционно са огромният дял - 9868 броя, но разкриваемостта е около 30 процента (при кражбите).

Прокурорите отчитат, че са наблюдавали за годината общо 45 179 досъдебни производства (тук влизат и прекатените по давност, които са над 5200).

Излиза обаче, че и работата е намаляла - с около 5000 по-малко са новообразуваните досъдебни производства в сравнение с 2018 г. и с близо 3000 по-малко от 2019 г.

От прокурорите общо при Софийска градска прокуратура и Софийска районна прокуратура са внесени в съда 2817 броя прокурорски актове срещу 3025 лица. За сравнение – внесените през 2019 г. прокурорски актове са били 3303, а внесените през 2018 г. - 3466 бр.

Ако се прочете докладът, става ясно, че внесените в съда досъдебни производства (2811 броя), съставляват дял от 14,23 % от общия брой приключени досъдебни производства (19 754 бр.) и едва 7,82 % от общия брой наблюдавани досъдебни производства (35 953 бр. без прекратените по давност).

Освен това от тези докарани до съд дела огромният дял - 1952 са по Глава 11 от НК - ПТП, управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици, каране без книжка, незаконни оръжия, палежи и др., и по глава Пета от НК - кражби, грабежи, присвоявания , измами и т.н.

На фона на това звучи вълнуващо заглавието на пресцентъра, прекопирано от съответните "правилни" медии вчера: "В Деня на юриста Софийска градска прокуратура отчете отлични резултати за изминалата 2020 година".

Затова пък от СГП се хвалят с лицата, на които е издействана мярка "задържане под стража" - 684 души за годината (както е известно, тя е процесуална принуда, която трябва само да осигури участието на обвиняемия в процеса - няма нищо общо с осъдителна присъда, б.р.).

В доклада от вчера пише още, че по 2014 обвинителни акта са постановени общо 606 осъдителни присъди - това е и най-често пресмятаният атестат за работата на всеки прокурор.

Много или малко е това?

На фона на шестващото в обществото усещане за беззаконие, ноторен факт е, че българските съдилища произнасят стряскащо голям брой осъдителни присъди - винаги над 95, а в някои години до 97 %. Т.е. - оправдаванията по внесените обвинителни актове са по около 2 процента и нещо годишно.

Макар статистиката за 2020 г. да не е готова, самият Иван Гешев в интервю за "Панорама" на 26 юни 2020 г. потвърди, че с "над 95% осъдителни присъди по всички случаи в България този процент е много над средния за ЕС". Точно тогава той каза, че "българската прокуратура лови слонове с въдица".

Очевидно от числата за СГП излиза, че "уловените слонове" са около 30,1 % от всички... Има обаче и 531 споразумения.

Това става, въпреки че - както вече казахме, през 2017 г. управляващото мнозинство много държеше и премести в Специализираните прокуратура и съд "тежките" дела за висока корупция и срещу магистрати.

Като казахме корупция... 

В пресъсобщението за успехите на СГП за нея нищо не е споменато. Просто думата не фигурира вътре.

Иначе в пълния доклад има симпатични фрази като... 

"През 2020 г., като фактор следва да се посочи взаимодействието с органите, ситуирани след приемането на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество...

... Наблюдаващите прокурори своевременно изпълняват изискванията за уведомяване на Комисията за противодействие нa корупцията" (б. р. - да не забравим да изтъкнем ролята на Сотир Цацаров лично, б.р.)

Общо от двете прокуратури са били подадени 160 такива уведомления - това включва и за запори и конфискации.

Има и фрази като... 

"За повишаване успеваемостта при разследването следва да се повиши  квалификацията на прокурорите и разследващите органи в борбата с корупционните престъпления и икономическата престъпност."

В главата, където се обсъжда изпълнението на препоръките по МСП, се споменава, че са образувани за корупционни престъпления 61 дела. Образувани са 18 дела за злоупотреби с еврофондове, както и 12 броя разследвания за документни, данъчни и финансови измами; дела за изпиране на пари – 8 броя.

 В Доклада четем още следното:

"Следват дела, водени срещу ръководители, зам.-ръководители и членове на независими институции, създадени със закон; държавни изпълнителни агенции и комисии – 6 броя, дела срещу министри – 3 броя, дела за организирана престъпност – 3 броя, дела срещу кметове, зам.- кметове и председатели на общински съвети – 1 брой, делата срещу магистрати - 1 брой."

Очевидно е, че споменатите дела срещу министри, зам.министри, кметове, магистрати са в Спецсъда още от 2017 г. Единстеният възможен извод е, че освен в тамошната, те влизат и в тази статистика, след като са започнати от СГП.

Отчитат се общо наблюдавани в двете прокуратури - СРП и СГП общо 570 досъдебни производства за корупционни престъпления. А от приложената таблица излиза, че има и 29 осъдени. 

Научаваме обаче, че в статистиката влизат освен "същински корупционни престъпления" и такива, при които има действия на длъжности лица "с вероятен корупционен мотив", както и злоупотреба със служебно поожение, макар тя да е "неповлияна непременно от външни фактори или чужд интерес".

По отношение на "същинските" корупционни престъпления - въпреки че начело на Прокуратурта на Република България от 2019 г. е най-подкрепяният с всевъзможни декларации, интервюта и събирания в Бояна главен прокурор, числата изгеждат така:

Наблюдавани общо 49 досъдебни производства (за 2019 г. – 60 броя, за 2018 г. – 82 броя), от които 20 са новообразувани (за 2019 г. – 20 броя, а за 2018 г. – 32 броя).

В края на отчетния период са приключени 17 досъдебни производства от този вид /за 2019 г. – 36 броя, за 2018 г. – 44 броя/. Решените досъдебни производства са общо 19 броя / за 2019 г. – 37 броя , а за 2018 г. – 46 броя /, от тях спрените ДП са 3 броя /за 2019 г. – 1 брой, а за 2018 г. – 4 броя/, прекратените са 8 броя /за 2019 г. – 17 броя, за 2018 г. – 17 броя/, като 7 броя са внесените в съда /за 2019 г. – 16 броя, за 2018 г. – 16 броя/. 

По въпросните внесени 7 дела предадени на съд с обвинителен акт са 12 лица, от които осъдени с влязъл в сила съдебен акт - 6 лица (на първа инстания), а оправдани - 5 лица.

Цялото прессъобщение може да прочетете тук, а оригиналния годишен отчет на СГП може да бъде видях тук. 

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.