Омраза, негативизъм и конфронтация - с това се сблъсква ГЕРБ в парламента, въпреки че е първа политическа сила, стана ясно от думите на председателката на новата ПГ на партията в 45-тия парламент Десислава Атанасова пред БНТ.

В предаването "Панорама" тя гостуваше заедно с Кристиан Вигенин от БСП и Христо Иванов от "Демократична България". Атанасова отбеляза в колко области е първенец партията, която загуби близо 300 хил. гласа от последния вот насам, като подчерта потенциала им при мажоритарно гласуване. Но твърдеше, че ГЕРБ са направили всичко възможно да се приеме мажоритарен вот.

"Ние се опитахме да го приемем мажоритарното гласуване, но не получихме подкрепа."

ГЕРБ всъщност не получиха подкрепа от собствените си партньори в управлението - "Обединените патриоти".

Атанасова се възмути и от това, че наричат премиерът "страхливец".

"Кога Борисов се е крил от нещо?", попита тя, и моментално получи отговор от всички в студиото - в последната година и половина. "Бойко Борисов е в отпуск. През последните 10 години, че когато има нужда е навсякъде."

А Борисов не идвал на парламентарен контрол, тъй като опозицията не задавала адекватни въпроси - нещо, което се преценява от управляващите.

Лидерът на ПГ на ДБ Христо Иванов пък призова за подкрепа на тяхната линия на разделението за парламента - отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

"Дайте и вие и вие да подкрепите нашата конституционна реформа и тогава да си говорим кой не се страхува", призова той Атанасова.

"От какво да се страхува ГЕРБ, вие бяхте министърът, зад който застанахме всички, цялата парламентарна група?", възмути се тя.

"Хайде, хайде. Хората не са толкова късопаметни, всички помнят как се отметнахте от този текст", пресече я Иванов.

ГЕРБ през 2015 г. бламира основната реформа на своя министър на правосъдието Христо Иванов и партньора си в лицето на Реформаторския блок - за поправки в Конституцията с цел основен ремонт на прокуратурата и съдебната власт. Иванов подаде оставка моментално, Блокът се разцепи. Борисов игра футбол по време на заседанието.

"Можем ли да разчитаме на вашите подписи за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев?", попита Иванов и не получи отговор. "Без това в България не може да има законност. Всички го знаем."

Попитан дали това е задължително условие за партньорство с "Има такъв народ" на Слави Трифонов, той потвърди.

"Готови сме да бъдем конструктивни и да търсим обединение по много теми. Но има неща, които наистина са определящи за физиономията на формацията", подчерта Иванов. "Има много политически формации, които в момента разбират, че ерата "ГЕРБ" свършва. Някои от тях се качват последни на каруцата, други работят отдавна, но това не ги прави съюз."

Той добави,че е готов ДБ да останат сами в позицията си за реформата на прокуратурата и с това да се обърне пак към избирателите при нови избори. И нарече министър-председателят в оставка "хамстер в аквариум".

Според Кристиан Вигенин столетницата е в най-удобната позиция - може да прави това, което е правила досега.

"Духът на парламентаризма сякаш се завърна още от първия ден. Парламентът е това - всеки да си каже мнението, да не му изключват микрофона, да не го гонят от залата, както бяхме свикнали в предишния парламент, където имаше желязно, монолитно мнозинство, което прави каквото му се нареди, а опозицията беше декор. В днешния парламент няма да е това", заяви той.

И отбеляза, че липсата на твърди мнозинства може би е "хубавото на този парламент".

“Това, за което се борихме не само в парламента, но и по площадите, днес продължава ме да го правим с нашата парламентарна дейност и търсим мнозинства в тази посока. Надявам се, тази последователност на БСП се оценява”, добави депутатът от БСП.