Задържаният вчера в "Студентски град" полицай е бил куриер на дрога. Дирекция "Вътрешна сигурност" го е наблюдавала 5 месеца и при поредната му доставка той е задържан.

Това разказа тази сутрин директорът на "Вътрешна сигурност" към МВР Стефан Банков.

Цивилният полицай доработвал частно по време на отпуск и болничен, стана ясно още.

Дългогодишният служител от оперативния състав на вътрешното ведомство ефектно беше "неутрализиран" вчера в района на НСА от свои качулати колеги.

В зависимост от количеството доставена дрога, той получавал различни суми, като стандартната ставка на курс била 1000 лв. 

По-късно през деня Банков и районната прокурорка Невена Зартова дадоха брифинг, на който стана ясно, че са действали по анонимен сигнал от гражданин.

В момента на залавянето във вътрешния джоб на ченгето е имало кокаин, а в подлакътника на автомобила му - марихуана. Общо са около 100 грама. Самият той отказал да му се направи полеви наркотест.

Става ясно още, че той е работил като издирвач към 6 РУ,  а като муле на дрога - в Студенски град, който е под района на 7-о районно. Иначе в момента на сделката е бил в болнични.

Самият полицай не е доставял дрога на крайни купувачи "на дребно", а на дилъри. Работи се и се разследва обаче кой е поръчителят, става ясно от думите на прокуратурата и МВР.

„Този служител е от добрите ни, което го прави и труден за залавяне, но все пак се справихме. Повече информация относно деянието може да даде Районната прокуратура”, обясни иначе пред Нова тв Банков.

По-късно добави иронично, явно намеквайки, че незабавно полицаят ще бъде уволнен:

"Ексколегата е решил да продължи кариерата си като куриер и е тренирал."

Интересно е, че полицаят е с 9 г стаж в МВР (грубо казано - прибижавал е средата на кариерата си до пенсия, б.р.). Самият той е роден 1986 г.

Клуб Z напомня, че най-сериозната служба за борба с наркотрафика - в структурите на ГДБОП - прежива огромен шок, след като двамата й най-висши шефове бяха арестувани м.г. за покровителство на наркотрафика.

Иначе само за една седмица от Дирекция „Вътрешна сигурност” са задържали служител от Икономическа полиция в Костинброд, който е взимал подкупи. Арестуван е и жандармерист, обирал жилища в богатите софийски квартали, стана ясно от думите на Банков, който опередели случая като безпрецедентен.

"Успяхме да задържим служител, който участваше в домови кражби. Той е бил част от група, която се е занимавала с кражба на автомобили. Първоначално само е превозвал групата, но впоследствие е решил да направи бърза печалба и да се включи в кражбите. Поведението му е арогантно, тъй като е обирал граждани в домовете им, без те изобщо да подозират”, разказа Банков.

Първоначално служителят е осигурявал „чадър” над групата, в която са участвали и престъпници с досъдебни производства. Превозвал ги с личния си автомобил. Разчитал, че при проверка ще може да представи служебната си карта и ще я избегне. Скандалното в този случай, според Банков, е, че униформеният сам е крадял бижута и скъпоценности от домовете на хората, докато обирджиите, на които е помагал, са се интересували само от кражбата на автомобили.

А относно полицая от „Икономическа полиция” в Костинброд, който е задържан за взимане на подкупи, Банков обясни, че за дирекция „Вътрешна сигурност” случаят е бил предизвикателство.

"Ние го наблюдавахме от доста време. Той си беше създал една практика за изнудване на хора, за които самият той извършва проверки. Въвеждаше ги в заблуждение, че парите не са за него, а за магистрати. Служителят е взимал по минимум 2000 лв.

Наблюдавахме го години наред, но невинаги имахме възможност да документираме. Заловихме го при много трудни обстоятелства. Служителят си позволи да бяга, да прави опит да се отърве от сумата, която носеше у себе си. Бе задържан след дълга гонка в столицата”, разказа още Банков.

Директорът на „Вътрешна сигурност” обобщи, че в момента има 7 досъдебни производства срещу служители на МВР.