Григор Димитров приключи участието си в турнира от серията "Мастърс 1000" в Монте Карло, след като Рафаел Надал "се разправи" с него за 55 минути - 6:1, 6:1.

Малцина се надяваха, че Димитров ще успее да се пребори с 20-кратния шампион от турнирите в Големия шлем. От общо 14 двубоя помежду им Гришо е печелил само един - през 2016 г. в Китай.

Целта днес изглеждаше още по-непостижима от обикновено. Димитров трябваше да се пребори с Краля на клея, който държи общо 8 рекорда от турнира в Монте Карло - най-много титли (11), най-много финали (12), най-много последователни титли (8), най-много последователни финали (9), най-много изиграни мачове (77), най-много спечелени мачове (72), най-много последователни спечелени мачове (46), най-много участия в турнира (17 - споделен рекорд с Фабрис Санторо).

Първи сет

От самото начало стана ясно, че Григор Димитров има намерение да рискува и разчита с остри разигравания да убие играта на Надал. Вместо това българинът допусна твърде много непредизвикани грешки.

Димитров започна неубедително срещата и само 10 минути след началото изпанецът бе пробил и поведе с 3:0. При първия си сервис гейм българинът допусна цели 3 двойни грешки. Надал взе още един пробив и поведе с 5:0. Димитров си стъпи на краката и успя да спечели следващия гейм.

При резултат 5:1 българинът за първи път в мача прекрати безапелационната доминация на испанеца на сервиса му. Той успя да изравни с 40:40, но след това Надал затвори първия сет в своя полза.

Втори сет

Въпреки че в края на първия сет Гришо доказа, че може да възпира устрема на именития си съперник, Рафа наложи своя стил във втория и не даде възможност на българина "да диша".

След като Надал проби в третия гейм, нервите на българина не издържаха и той разби ракетата си в земята.

Само 17 минути след началото на втория сет испанецът вече водеше с 4:0. В следващия гейм обаче играта на Гришо се подобри и той го спечели, като отбеляза няколко добри точки, а при резултат 40:30 реализира първия си ас. Резултатът стана 4:1.

Надал продължи да доминира и спечели с лекота следващия си сервис гейм - 5:1. Димитров не успя да удържи на острите ретури на Рафа през последния гейм и така Краля на клея спечели мача - 6:1, 6:1.

На четвъртфиналите испанецът ще се изправи срещу победителя от двубоя между Андрей Рубльов и Роберто Баутиста Агут.

Точно преди мача между Надал и Димитров, Новак Джокович изненадващо отпадна от турнира - загуби от британеца Дан Еванс (4:6; 5:7). Това е първо поражение на сърбина тази година.